Doctorat de Biologia de les Plantes (DBPM): 2010-11


Branca de coneixement Ciències
Òrgan(s) proponent(s)
Coordinador de la titulació
Director de la titulació
Serveis administratius responsables
  • Edifici Mateu Orfila i Rotger
Personal de contacte
Documents d'interès
Enllaços

Pàgina web:

Programa regulat pel Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. (format pdf). BOE

9047 . Acord Normatiu del dia 13 de maig de 2009 pel qual es modifica l'Acord normatiu 8771/2008, de 26 de setembre, pel qual s’aprova la normativa pròpia de la Universitat de les Illes Balears sobre estudis de doctorat . (FOU núm 312 del 22 de maig de 2009)

Informació per cursar un doctorat a la UIB:

Per ampliar informació podeu visitar la pàgina web del  Centre d'Estudis de Postgrau

Preus públics per l'any acadèmic 2010-11

Tarifa corresponents a la tutela acadèmica dels programes oficials de doctorat
Segons l‘article 5, del Decret 82/2010, de 25 de juny, pel qual es fixen els preus públics per serveis acadèmics en els ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears per l‘any acadèmic 2010-2011:

* L‘alumnat de doctorat ha de formalitzar la matrícula cada any acadèmic durant el període d‘elaboració de la tesi doctoral en concepte de tutela acadèmica, d‘acord amb la tarifa que s‘estableix en l'annex IV ( 60,00 euros per any acadèmic ) En el supósit d‘impagament, la quantia corresponent romandrà pendent a l‘efecte previst en l‘article 18 d‘aquest Decret. 

* La tarifa establerta en l'annex IV ( 60,00 euros per any acadèmic ) i l'efecte previst en l'article 18 també s'han d'aplicar a la tutela acadèmica de l'alumnat durant el període d'elaboració del projecte de fi de màster o del projecte de fi de carrera, en el supòsit que la defensa del projecte no es pugui realitzar en el mateix any acadèmic en que s'hagi iniciat.

Doctorat distingit amb la Menció de Qualitat pel Ministeri d'Educació i Ciència  = Doctorat distingit amb la Menció de Qualitat pel Ministeri d'Educació i Ciència   Aneca - MEC

Descriptor de la titulació

El programa de Doctorat de “Biologia de les plantes en condicions mediterrànies” impartit al departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, ofereix una formació especialitzada, centrada en la formació de professionals d’alt nivell acadèmic científic i tècnic. Els objectius d’aquest programa es concentren en el coneixement i aprofundiment dels diferents aspectes teòrics, metodològics i aplicats  de les àrees relacionades amb la biologia vegetal, especialment de la botànica, la biologia molecular,  la fisiologia  i la ecofisiologia d’espècies amb interessos tan diversos com l’agronomia, les ciències forestals,  la conservació de la biodiversitat o  la producció de bioenergia en zones de clima mediterrani.

Criteris d'admissió

Els perfils més apropiats per iniciar la tesi doctoral de Biologia de les Plantes són:

  • Diploma d’Estudis Avançats (DEA) en Biologia.
  • Títol de Graduat en Ciències amb 240 crèdits + Màster Universitari en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies o un mínim de 60 crèdits d’un Màster de la branca de coneixement de ciències de la UIB.
  • Títol de Graduat en Ciències amb 180 crèdits + 120 crèdits del Màster Universitari en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies.
  • Títol d’Enginyer Agrònom i Forestal amb els crèdits de Màster corresponent.

 

Els candidats que havent obtingut el DEA en Biologia, o bé sent graduats i havent completat un mínim de 300 crèdits en els estudis de grau i postgrau dels quals un mínim de 60 siguin de programes oficials de postgrau, poden sol·licitar la seva admissió en el període d‘investigació del programa de doctorat, tot presentant telemàticament o personalment al responsable dels serveis administratius de postgrau una preinscripció, que serà sotmesa a la consideració del Departament de Biologia per a la seva possible acceptació.

L’admissió dels alumnes de doctorat es durà a terme al Consell de Departament, amb el vistiplau del director de la tesi.

Els candidats que no es trobin en cap de les situacions descrites anteriorment, poden presentar la seva preinscripció, que serà avaluada pel Consell de Departament.

Criteris de lectura de tesi

Finalitzada la fase d‘experimentació i redactada la memòria de Tesi Doctoral, l‘alumne estarà en disposició d‘iniciar els tràmits (sempre seguint la normativa de la UIB) per a la defensa pública de l’esmentada Memòria. Els criteris generals per establir que un alumne està en disposició d‘iniciar aquests tràmits són els següents:

  • Haver realitzat un treball de recerca, original, en el camp de Biologia de les Plantes aportant resultats contrastables, mitjançant la publicació d‘articles científics en revistes internacionals amb índex d‘impacte i/o la redacció de manuscrits d‘investigació originals destinats la seva publicació en aquestes revistes.
  • Haver mostrat els resultats experimentals o part d‘ells en congressos nacionals o internacionals relacionats amb el camp d‘estudi, mitjançant comunicacions en orals i/o en format de pòster.
  • Tot el treball experimental original a presentar ha de comptar amb la supervisió, revisió i aprovació del Director/s de Tesi Doctoral. De la mateixa manera, el Director/s de Tesi Doctoral deu/en donar el seu consentiment per a la redacció final i defensa pública de la Tesi

Tribunal per a la defensa de la Tesi

Una vegada aprovada la Tesi Doctoral per a la seva lectura i defensa per la comissió acadèmica del programa, el Director l’enviarà a l’òrgan responsable del programa per a la seva tramitació posterior.

L’òrgan responsable del programa enviarà a la Comissió de Doctorat de la Universitat la proposta d’experts que poden formar part del tribunal que ha de jutjar la tesi. La proposta ha d’incloure set membres (cinc titulars i dos suplents), doctors i experts en la matèria, i s'ha de tramitar mitjançant l’escrit que acrediti la idoneïtat curricular d’acord amb el currículum actualitzat.

Així mateix, s’haurà d’adjuntar l’informe corresponent, mitjançant model disponible en l’apartat " Impresos generals per a doctorats ", emplenat pel director/s de la tesi i, en el cas que sigui preceptiu segons contempla la normativa pròpia de la UIB, també l’informe del ponent, als quals hauran de donar el vistiplau el director de la titulació.

La Comissió, atesa la documentació rebuda, autoritzarà, si escau, la defensa de la tesi

 

Objectius generals

Els últims anys el progrés en camps com l’estudi de l’especiació, l’ecofisiologia de les plantes o els aspectes metabòlics i moleculars d’interaccions planta-medi de vegetals adaptats al clima mediterrani ha estat molt ampli. Per altra banda, l’avanç de la biologia molecular ha conduït a l’amplificació dels camps d’aplicació d’aquestes tècniques, que avui resulten bàsiques per a la investigació i l’anàlisi de qualsevol fenomen ecofisiològic i/o evolutiu.

L’interès d’aquest programa conjunt UIB-UB rau principalment en l’augment de la capacitat formativa en quantitat i qualitat i en la complementarietat entre els equips, cosa que permet oferir continguts i experts molt més enllà de la capacitat de cada grup individual. Això redundarà en benefici de la qualitat de la formació dels alumnes.

Els objectius que es persegueixen són:

  1. Formar investigadors i professionals altament qualificats en biologia de les plantes en condicions mediterrànies que puguin abordar amb més garantia l’activitat científica pròpia dels seus treballs de doctorat.
  2. Oferir a aquests estudiants una formació científica d’excel·lència i un bagatge de pràctiques que facilitin la seva capacitat com a investigadors i com a professionals.
  3. Contribuir amb aquesta formació a millorar les expectatives d’inserció laboral dels futurs doctors en els camps afins a aquesta formació, des de la gestió de biodiversitat d’espais naturals a la contribució a equips d’investigació d’ecofisiologia, agronomia o ciències forestals.

 

A fi d’aconseguir els objectius que ens hem proposat s’ha dissenyat el programa amb el següent esquema conceptual bàsic, estructurant d’aquesta forma l’adquisició dels coneixements per part dels alumnes en la seqüència lògica dels cursos programats en els diferents aspectes.

Esquema - DBPM

Estructura del programa

El títol de doctor per la Universitat de les Illes Balears de Biologia de les Plantes, s’obtindrà amb la realització de la tesi doctoral, sense cursos de doctorat reglats, atès que per accedir a aquesta titulació cal estar en possessió d’un títol oficial de màster o, alternativament, haver completat un mínim de 60 crèdits d‘un Màster de la branca de coneixement de ciències de la UIB.

La part formativa del programa és el Màster Universitari de Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies i, més concretament, 60 crèdits cursats entre les següents assignatures: (podeu trobar més informació en l’apartat " Assignatures " del màster).

CODI ASSIGNATURES Crèdits ECTS
10001 BIODIVERSITAT VEGETAL EN ZONES MEDITERRÀNIES 5
10003 RESPOSTES DE LES PLANTES A L‘ESTRÈS HÍDRIC 5
10002 RELACIONS PLANTA/SÒL 7
10010 ANÀLISI DE DADES 5
10008 TÈCNIQUES ECOFISIOLÒGIQUES 7
10009 MARCADORS MOLECULARS EN PLANTES 5
10006 MECANISMES DE DISSIPACIÓ D‘ENERGIA EN PLANTES 5
10005 DINÀMICA DE L‘AIGUA EN LES PLANTES I NOVES TECNOLOGIES DE REG 5
10007 RESPIRACIÓ I BALAÇ DE CARBONI 5
10013 PRODUCTES DEL METABOLISME SECUNDARI EN PLANTES MEDITERRÀNIES 5
10016 ECOFISIOLOGIA VEGETAL: ALGUNS CASOS PRÀCTICS 7
10000 ESPECIACIÓ I DIFERENCIACIÓ DE PLANTES 5
10004 REG I EFICIÈNCIA EN L‘ÚS DE L‘AIGUA 5
10019 PRODUCCIÓ PRIMÀRIA EN CULTIUS, MATOLLS I BOSCS 7
     

Línies de recerca

  • Efecte de la sequera en la producció d’espècies vegetals d’interès agronòmic, agroforestal i de jardineria.
  • Caracterització i selecció de material vegetal vitícola. Fotosíntesi, producció i qualitat de collita en Vitis vinifera
  • Avaluació i millora de l’eficiència en l’ús de l’aigua en plantes en condicions mediterrànies.
  • Estudi de la regulació de la fotosíntesi en condicions d’estrès hídric.
  • Ecofisiologia de les espècies vegetals mediterrànies.
  • Taxonomia, evolució i filogeografia de vegetals de les illes del Mediterrani occidental.
  • Estudi del metabolisme i cicles de nutrients en espècies vegetals de prat i forestals.
  • Efectes de la fragmentació de poblacions de vegetals sobre la seva dinàmica ecològica, demogràfica i genètica.

Tutoria de tesi

Tots els professors són doctors, formen part d'algun projecte d'investigació i han obtingut el títol de doctor amb una antiguitat mínima de dos anys.

 

  • Dr. Carles Gràcia Alonso - CU - UB
  • Dr. Hipólito Medrano Gil - CU - UIB
  • Dr. Jaume Flexas Sans - TEU - UIB
  • Dr. Jaume Vadell - TEU - UIB
  • Dr. Javier Gulías León - PROF. COL·LABORADOR - UIB
  • Dr. Jeroni Galmés Galmés - PROF. COL·LABORADOR - UIB
  • Dr. Joan Rita Larrucea - TU - UIB
  • Dr. José Mariano Escalona Lorenzo - TU - UIB
  • Dr. Josep Cifre Llompart - PROF.CONTR. DOCTOR - UIB
  • Dr. Josep Lluís Araus Ortega - CU - UB
  • Dr. Lleonard Llorens - TU - UIB
  • Dr. Llorenç Gil - TEU - UIB
  • Dr. Maurici Mus Amézquita - TEU - UIB
  • Dr. Miquel Ribas-Carbó - PROF.CONTR. DOCTOR - UIB
  • Dr. Robert Savé - TU - IRTA/UAB

Processos administratius i altres dades d'interès

 

Professor/a coordinador/a del programa:

Director de la titulació :

Dr. Hipólito Medrano Gil

Categoria  CU
Telèfon  971 17 3168 - Fax : 971 17 3184
Localització  Despatx nº 1 segon pis edifici Guillem Colom, Universitat de les Illes Balears, ctra. Valldemossa, km 7,5 07122, Palma
E-mail  hipolito.medrano arroba uib.es

 

Dr. Maurici Mus Amézquita

Categoria  TU
Telèfon  971 17 2467 - Fax : 971 25 9575
Localització  Edifici Cas Jai, Universitat de les Illes Balears, ctra. Valldemossa, km 7,5 07122, Palma
E-mail  maurici.mus arroba uib.es

 

Dr. Javier Gulías León

Categoria  Professor col·laborador
Telèfon  971 17 2710 - Fax : 971 17 3184
Localització  Annexe edifici Mateu Orfila despatx 4, Universitat de les Illes Balears, ctra. Valldemossa, km 7,5 07122, Palma
E-mail  dbajgl4 arroba uib.es

 

Formulari per a la presentació de suggeriments sobre el programa

Sistema de garantia de qualitat

Composició nominal de la Comissió de Garantia de Qualitat (CGQ)

Responsable de qualitat  Hipólito Medrano Gil
PDI  Javier Gulías León
PDI  Maurici Mus Amézquita
PAS  Margarita Moranta Prieto
Alumne  Sebastià Martorell Lliteras

Comentaris i suggeriments

A la UIB volem escoltar els comentaris i suggeriments que vulgueu fer per poder millorar els nostres estudis i la informació que donam sobre els mateixos.
Si voleu ajudar-nos a millorar o teniu qualque cosa a dir, podeu fer-ho al formulari de contacte sobre els estudis de doctorat a la UIB