Doctorat de Cognició i Evolució Humana (DCEH): 2011-12


Branca de coneixement Arts i Humanitats
Òrgan(s) proponent(s)
Director de la titulació
BOE publicació
Serveis administratius responsables
  • Edifici Guillem Cifre
Personal de contacte
Edifici on s'imparteix
Centre responsable
Documents d'interès
Enllaços

Qualitat Doctorat distingit amb la Menció de Qualitat pel Ministeri d'Educació i Ciència (MCD2006-00562 BOE 273 - 12/11/2008 - 18273 )

Articles relacionats :

Programa regulat pel Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. (format pdf). BOE

9047 . Acord Normatiu del dia 13 de maig de 2009 pel qual es modifica l'Acord normatiu 8771/2008, de 26 de setembre, pel qual s’aprova la normativa pròpia de la Universitat de les Illes Balears sobre estudis de doctorat . (FOU núm 312 del 22 de maig de 2009) FOU

Informació per cursar un doctorat a la UIB:

Per ampliar informació podeu visitar la pàgina web del  Centre d'Estudis de Postgrau

Preus públics per l'any acadèmic 2011-12

Tarifa corresponents a la tutela acadèmica dels programes oficials de doctorat
Segons l‘article 5, del Decret 64/2011, de 10 de juny, pel qual s'actualitzen els preus públics per serveis acadèmics en els ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears per l‘any acadèmic 2011-2012:

* L’alumnat de doctorat ha de formalitzar una matrícula cada any acadèmic en concepte de tutela acadèmica durant el període d’elaboració de la tesi doctoral, d’acord amb la tarifa que s’estableix a l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ). En el supòsit d’impagament, la quantia corresponent romandrà pendent a l’efecte previst a l’article 18 d’aquest Decret.

* La tarifa establerta en l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ) i l’efecte previst a l’article 18 també s’han d’aplicar a la tutela acadèmica de l’alumnat durant el període d’elaboració del treball de fi de màster, del treball de fi de grau o del projecte de fi de carrera i a la realització de les pràctiques externes en el supòsit que els treballs o les pràctiques no es puguin finalitzar en el mateix any acadèmic en què s’hagin iniciat.

Podeu consultar el text complet en el BOIB Num.87 - 11-06-2011

Descriptor de la titulació

El Postgrau en Cognició i Evolució Humana es composa de Master Oficial i Programa de Doctorat . El Master requereix la realització d'una sèrie de cursos avançats  i un treball final d'introducció a la recerca. El programa va començar el 2006 amb l'objectiu d'oferir una formació interdisciplinària en evolució humana, tenint en compte en particular les especificitats cognitives que ens caracteritzen com espècie (llenguatge, ultrasocialitat i moralitat, estètica). Constitueix un punt de trobada per a una sèrie diversa d'enfocaments disciplinaris: antropologia evolutiva i social, psicologia experimental i comparada, neurociència de les funcions superiors, filosofia moral i pensament evolucionista.

 

Criteris d'admissió

Sistema i criteris per a l’accés al període formatiu

Per accedir al període formatiu (Màster en Cognició i Evolució Humana) es tindrà en compte el següent:

L’òrgan encarregat de prendre la decisió de quins alumnes són admesos en el període formatiu (Màster) cada curs acadèmic serà la Comissió Acadèmica del programa de Cognició i Evolució Humana. La Comissió valorarà els criteris que es detallen a continuació, tenint en compte la seva adequació respecte del contingut del Màster:

  • Expedient acadèmic universitari de l’estudiant, ponderat segons els estudis de procedència.
  • Valoració d’una declaració d’objectius redactada per l’estudiant.
  • Altres mèrits acadèmics, relacionats amb la titulació, que pugui aportar l’estudiant (com a coneixement d’anglès, cursos de formació específics, etc.).

Sistema i criteris per a l’accés al període d’investigació

Per accedir al període d’investigació del Doctorat en Cognició i Evolució Humana es tindrà en compte el següent:

L’òrgan encarregat de prendre la decisió de quins alumnes són admesos en el període d’investigació (període d’elaboració de la tesi) per a cada curs acadèmic serà la Comissió Acadèmica del programa de Cognició i Evolució Humana..

Com a condició indispensable per sol·licitar el ser admès en el període d’investigació de doctorat, l’alumne candidat ha de comptar amb el vistiplau previ per part d’un dels professors integrants del programa (veure la llista en l’apartat de “tutoria de tesi”) per ser el seu director o *co-director de la tesi doctoral. Aquest vistiplau només s’obtindrà si el candidat accepta realitzar una tesi doctoral relacionada amb les línies d’investigació vigents en els grups d’investigació que integren el programa de Cognició i Evolució Humana. Els professors que figuren com a tutors de tesis informaran a l’alumne candidat d’aquest punt en particular. Una vegada obtingut el vistiplau mitjançant escrit elevat pel professor tutor a la Comissió Acadèmica del programa de Cognició i evolució humana, aquesta valorarà els criteris que es detallen a continuació, prenent en compte aspectes tant quantitatius com a qualitatius:

  • Expedient acadèmic universitari si es tracta d’alumnes que provinguin del període de docència (màster) del programa de Cognició i evolució humana

  • Els alumnes procedents d’una altra titulació oficial de Màster (adaptat a l’EEES) o que hagin cursat 60 crèdits oficials de postgrau, hauran d’aportar:

    1. expedient acadèmic;
    2. curriculum amb els altres mèrits *alegables, en particular el seu domini comprovable documentalment de l’anglès;
    3. nom, adreça i correu electrònic de dos professors que ho avalin des del punt de vista de la seva capacitat investigadora.

    La Comissió valorarà la documentació aportada i decidirà si, en cas de ser admès, el candidat necessita cursar una part o la totalitat del període formatiu del programa (és a dir, el Màster de Cognició i Evolució Humana) abans de la seva admissió al període d’investigació.

  • Valoració per part del tutor de Treball de finalització de Màster, si existeix, de les capacitats i habilitats de l’alumne per desembolicar-se amb soltesa en un entorn d’investigació del nivell exigible en el doctorat.

Sistema i criteris per al manteniment en el període d’investigació

Amb l’objectiu de renovar la matrícula en el període de doctorat, l’alumne haurà de presentar una memòria anual de les activitats realitzades i dels progressos duts a terme en el projecte de la seva tesi. Aquesta memòria haurà de presentar-se al director de tesi i serà aquest el que aprovi o no la continuïtat del doctorat en el període d’investigació, informant a tal respecte a la Comissió Acadèmica.

 

Criteris de lectura de tesi

Una vegada finalitzada la fase d’experimentació i de redacció de la Tesi Doctoral, l’alumne estarà en disposició d’iniciar els tràmits (seguint la normativa de la UIB) per a la seva defensa pública. Els criteris generals que s’han de complir per poder iniciar aquests tràmits són els següents:

  • Haver realitzat un treball de recerca original amb resultats de qualitat contrastables que hagi rebut el vistiplau del professor tutor de la tesi doctoral.

  • El criteri de qualitat del treball de la tesi s’aconseguirà de manera suficient si es compleix amb un almenys dels criteris següents:

    1. un article publicat en una revista amb índex d’impacte ISI, sempre que el nombre d’autors no sigui superior a tres, o dos articles sota les mateixes condicions si el nombre d’autors supera aquesta xifra;
    2. dos articles publicats en revistes indexades per una organització de prestigi acadèmic, sempre que el nombre d’autors no sigui superior a tres, o tres articles sota les mateixes condicions si el nombre d’autors supera aquesta xifra;
    3. haver mostrat els resultats experimentals o part d’ells en tres o més congressos nacionals o internacionals relacionats amb el camp d’estudi, mitjançant comunicacions en orals i/o en format de pòster.

    La Comissió Acadèmica del programa de Cognició i evolució humana serà l’òrgan que estableixi si es compleixen els criteris indicats de manera satisfactòria. En aquest cas, aprovarà inicialment la tesi doctoral per a la seva lectura i defensa, seguint els procediments indicats per la normativa de la UIB.

Tribunal per a la defensa de la Tesi

El professor tutor que ha dirigit la tesi doctoral enviarà a la Comissió de Doctorat de la UIB la proposta d’experts que poden formar part del tribunal que ha de jutjar la tesi. La proposta ha d’incloure set membres (cinc titulars i dos suplents), doctors i experts en la matèria, i s’ha de tramitar mitjançant l’escrit que acrediti la idoneïtat curricular d’acord amb el currículum actualitzat.

S’haurà d’adjuntar l’informe corresponent, mitjançant model disponible en la web de Postgrau de la UIB secció de " Tesis doctorals ", emplenat pel director de la tesi i, en el cas que sigui preceptiu d’acord la normativa pròpia de la UIB, l’informe del ponent.

La Comissió Comissió de Doctorat de la UIB, atesa la documentació rebuda, nomenarà el tribunal i autoritzarà, si escau, la defensa de la tesi.

 

Objectius generals

En l’actualitat la recerca que es du a terme des de les ciències cognitives és de caràcter eminentment interdisciplinari. Això implica que les persones que desenvolupen la seva tasca en aquest marc han de desenvolupar una sèrie de competències que els permetin investigar en col·laboració estreta amb altres persones, sovint provinents d’àmbits disciplinaris diferents. Els objectius que es volen aconseguir amb el doctorat i l’actual pla de formació per a la recerca és la millora, partint del nivell inicial, de tres grans conjunts de competències, el resultat de la concreció dels descriptors de Dublín, que detallem a continuació.

  •   Coneixements

    1.  Coneixement avançat de processos cognitius, multiculturalitat i evolució humana.
    2.  Tècniques avançades de recerca en l’àmbit de les ciències cognitives.
    3.  Recursos bibliogràfics relacionats amb les àrees de coneixement de multiculturalitat, cognició i evolució humana.
    4.  Fòrums en què es puguin difondre els resultats de la pròpia recerca.
  •   Habilitats

    1.  Planificació de la recerca en l’àmbit de l’estudi de l’evolució, de l’antropologia i de la psicologia cognitiva.
    2.  Maneig dels programes i equips necessaris per a la recerca.
    3.  Treball en equip.
    4.  Elaboració de dissenys experimentals adequats a l’àmbit de l’estudi de l’evolució i la cognició.
    5.  Pensament creatiu.
    6.  Redacció i presentació dels resultats de la recerca.
  •   Actituds

    1.  Actitud crítica davant la bibliografia.
    2.  Valoració de la col·laboració interdisciplinària.
    3.  Establiment de vincles de col·laboració dins i fora de l’equip de recerca.
    4.  Importància de la formació continuada i autònoma.

Estructura del programa

Cursos o seminaris

Els alumnes han de cursar un mínim de 60 crèdits, és a dir, 12 assignatures. Per aquest motiu, han de triar com a mínim 8 assignatures entre les matèries de doctorat, que són les que figuren a continuació. Els crèdits restants poden ser escollits lliurement entre les altres matèries del màster.

Assignatures del programa de doctorat: (per més informació podeu consultar l’apartat " Assignatures " del Màster)

Codi Assignatures
 10022  Els grans debats de la teoria de l’evolució
 10025  Trets derivats de l’ésser humà
 10026  Arqueologia i evolució
 10027  Models computacionals de l’evolució social
 10028  Migracions humanes i antropologia
 10031  Família i parentiu en les societats complexes
 10033  Política i ètica en la segona modernitat
 10034  Cognició comparada
 10042  Relacions llenguatge/pensament
 10044  Emoció, cognició i expressió facial
 10045  Estètica experimental
 10048  Evolució molecular
 10050  Trastorns psicòtics
 10054  Genètica i personalitat
 10056  L’exploració d’ART en processos cognitius
 10059  L’exploració d’ARE en processos cognitius
 10060  L’exploració d’ARE en processos cognitius patològics
 10035  L’estudi comparatiu de les espècies
 10037  Espistemologia evolutiva
 10041  Cognició visual
 10580  Formació en recerca sobre ciències cognitives i socials
 10578  Treball de Fi de Màster
   

Línies de recerca

Línies específiques:

  •  Antropologia social y cultural.
  •  Aproximació evolucionista a les malalties mentals.
  •  Àrees cerebrals funcionals relacionades amb els trets propis de l’ésser humà.
  •  Cognició comparada.
  •  Cognició humana.
  •  Emoció i motivació.
  •  Etologia humana i dels primats.
  •  Evolució humana.
  •  Evolució ontogènica.
  •  Evolució, gènere i desenvolupament.
  •  Filogènesi de la moral.
  •  Filogènesi del llenguatge.
  •  Filosofia de la biologia.
  •  Genètica de les malalties mentals.
  •  Genètica de poblacions humanes.
  •  Genètica molecular i evolució humana.
  •  Identitat cultural, globalització, immigració i convivència de cultures.
  •  Models computacionals aplicats a les ciències socials.
  •  Neurociència cognitiva.
  •  Neuropsicologia.
  •  Percepció humana.
  •  Psicologia de l’atenció.
  •  Psicologia de la memòria.
  •  Psicologia de l’art i estètica experimental.
  •  Psicologia del llenguatge.
  •  Sistemàtica Humana.
  •  Sostenibilitat, cultura del treball i família.
  •  Taxonomia d’homínids i hominoides en funció de la filogenesi i les característiques adaptatives.
  •  Transformacions estructurals, justícia social i polítiques públiques.
  •  Trastorns mentals.
  •  Trets propis de la conducta de l’ésser humà.

Tutoria de tesi

Els professors que estan facultats per dirigir tesis doctorals són:

  •  M. Antònia Carbonero Gamundí
  •  Camilo J. Cela Conde
  •  Juan Tomás Escudero López
  •  Antoni Gomila Benejam
  •  Gisèle Marty Broquet
  •  Alexandre Miquel Novajra
  •  Enric Munar Roca
  •  Marcos Nadal Robert
  •  Josep Antoni Pérez Castelló
  •  Bernat Riutort Serra
  •  Jaume Rosselló Mir
  •  Joaquim Valdivielso Navarro

Processos administratius i altres dades d'interès

Professors coordinadors del programa:

 

Dr. Enric Munar Roca

Dr. Marcos Nadal Roberts

Formulari per a la presentació de suggeriments sobre el programa

Els alumnes matriculats al màster i/o al programa de doctorat de Cognició i Evolució Humana poden formular queixes i reclamacions i proposar suggeriments mitjançant els procediments següents:

  • Per mitjà d’un escrit enviat al coordinador, ja sigui per correu postal, per correu electrònic o presentant-lo a qualsevol dels registres oficials de la Universitat.

    • Adreça postal : Coordinador del Programa de Postgrau en Cognició i Evolució Humana. Centre d’Estudis de Postgrau. Cas Jai. UIB. Ctra. Valldemossa km.7,5 07122 Palma
    • Adreça electrònica : camilo.cela arroba uib.es
  • Per mitjà d’un escrit enviat al director del Centre d’Estudis de Postgrau, ja sigui per correu postal, per correu electrònic (postgrau arroba uib.es) o presentant-lo a qualsevol dels registres oficials de la Universitat.

 

Sistema de garantia de qualitat

Composició nominal de la Comissió de Garantia de Qualitat (CGQ)

Responsable de qualitat  Marcos Nadal Roberts
PDI  Camilo José Cela Conde
PDI  Enric Munar Roca
PAS  Consuelo Hernández Guerra
Alumne  Lluís Barceló Coblijn

Comentaris i suggeriments

A la UIB volem escoltar els comentaris i suggeriments que vulgueu fer per poder millorar els nostres estudis i la informació que donam sobre els mateixos.
Si voleu ajudar-nos a millorar o teniu qualque cosa a dir, podeu fer-ho al formulari de contacte sobre els estudis de doctorat a la UIB