Doctorat de Neurociències (DNEU): 2011-12


Branca de coneixement Ciències de la Salut
Director de la titulació
Menció cap a l'excel·lència ME2011-0502 BOE-253 de 20/10/2011 resolució 16518
BOE publicació
Serveis administratius responsables
  • Edifici Mateu Orfila i Rotger
Personal de contacte
Documents d'interès

Programa regulat pel Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. (format pdf). BOE

9047 . Acord Normatiu del dia 13 de maig de 2009 pel qual es modifica l'Acord normatiu 8771/2008, de 26 de setembre, pel qual s’aprova la normativa pròpia de la Universitat de les Illes Balears sobre estudis de doctorat . (FOU núm 312 del 22 de maig de 2009) FOU

Informació per cursar un doctorat a la UIB:

Per ampliar informació podeu visitar la pàgina web del  Centre d'Estudis de Postgrau

Preus públics per l'any acadèmic 2011-12

Tarifa corresponents a la tutela acadèmica dels programes oficials de doctorat
Segons l‘article 5, del Decret 64/2011, de 10 de juny, pel qual s'actualitzen els preus públics per serveis acadèmics en els ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears per l‘any acadèmic 2011-2012:

* L’alumnat de doctorat ha de formalitzar una matrícula cada any acadèmic en concepte de tutela acadèmica durant el període d’elaboració de la tesi doctoral, d’acord amb la tarifa que s’estableix a l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ). En el supòsit d’impagament, la quantia corresponent romandrà pendent a l’efecte previst a l’article 18 d’aquest Decret.

* La tarifa establerta en l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ) i l’efecte previst a l’article 18 també s’han d’aplicar a la tutela acadèmica de l’alumnat durant el període d’elaboració del treball de fi de màster, del treball de fi de grau o del projecte de fi de carrera i a la realització de les pràctiques externes en el supòsit que els treballs o les pràctiques no es puguin finalitzar en el mateix any acadèmic en què s’hagin iniciat.

Podeu consultar el text complet en el BOIB Num.87 - 11-06-2011

Descriptor de la titulació

Criteris d'admissió

Sistema i criteris per a l’accés al període formatiu

Per accedir al període formatiu ( Màster Universitari de Neurociències ) es tindrà en compte el següent:

L’òrgan encarregat d’admetre als alumnes al període formatiu ( Màster Universitari de Neurociències ) cada curs acadèmic serà la Comissió de Coordinació del programa de Màster i Doctorat de Neurociències.

La Comissió valorarà els criteris que es detallen a continuació

  • Expedient acadèmic universitari de l’estudiant, ponderat segons els estudis de procedència
  • Formació prèvia (en la seva titulació d’accés) en les disciplines bàsiques del *Màster que li permeti seguir amb aprofitament les assignatures obligatòries i bàsiques
  • Coneixements d’anglès
  • Cursos de Formació específics

Aquests criteris seran valorats per la Comissió qui decidirà si finalment els alumnes són admesos al programa de doctorat (període formatiu). Si el nombre d’alumnes supera el límit màxim, la Comissió de coordinació decidirà l’admissió sobre la base de la ponderació dels criteris anteriors: expedient acadèmic (30%), formació prèvia (30%), coneixements d’anglès (30%) i cursos de formació específics (10%).

 

Sistema i criteris per a l’accés al període investigador.

Per accedir al període d’investigació del Doctorat de Neurociències es tindrà en compte el següent:

  • La Comissió de Coordinació del programa de Màster i Doctorat de Neurociències és l’encarregada de l’admissió d’alumnes en el període d’investigació. El perfil recomanat per a l’admissió al període d’investigació és haver cursat el període formatiu del Doctorat de Neurociències ( Màster Universitari de Neurociències ). Per als alumnes que provinguin d’una altra titulació oficial de Màster (titulació oficial) la Comissió valorarà si és recomanable la realització d’algunes assignatures del període formatiu del Doctorat de Neurociències per completar els coneixements necessaris per ser admesos en el període investigador. Això serà particularment necessari en el cas que els alumnes provinguin de màsters de branques no científiques, en aquest cas serà necessari acreditar uns coneixements bàsics de Neurociències. I a més a més s’exigirà principalment el comptar amb les habilitats necessàries per desembolicar-se en tasques d’investigació.
  • El treball de Fi de Màster de Neurociències és un treball de recerca orientat a formar a l’alumne en les capacitats i habilitats necessàries per poder dur a terme un projecte de Tesi experimental. Si l’alumne procedeix d’una altra titulació de Màster en una branca no científica la comissió valorarà si és necessari que l’alumne es formi, prèviament, en les habilitats necessàries per desembolicar-se amb soltesa en un projecte d’investigació, com ja s’ha comentat.
  • L’alumne provinent del programa de Màster Universitari de Neurociències que vulgui ser admès al període d’investigació és recomanable que hagi dut a terme el treball de Fi de Màster II de 15 crèdits ECTS (en lloc del Treball de Fi de Màster I), amb uns continguts d’investigació més extensos i ja encaminats al tema del seu projecte de Tesi.
  • La Comissió de Coordinació triarà un director de tesi entre els doctors que formen part del programa de Doctorat de Neurociències i la línia del qual d’investigació estigui relacionada amb el tema a desenvolupar en el projecte. Una vegada el professor assignat accepti a l’alumne passarà a dirigir-li la tesi d’acord al tema triat. L’alumne passarà així a integrar-se en el grup d’investigació que dirigeix el director assignat. Es podrà exigir a l’alumne que s’integri en les millors condicions en el grup d’investigació del director assignat.

 

Criteris de lectura de tesi

Els criteris exigibles per a la lectura i defensa de la tesi doctoral del programa de Doctorat de Neurociències seran valorats per la Comissió de Coordinació, i el Director de Tesi assignat..

És obligatori haver dut a terme un projecte de tesi en forma de Treball de recerca original, d’acord a una de les línies d’investigació del programa de Doctorat. El treball haurà d’aportar resultats contrastables i com a mínim haurà d’acompanyar-se de la publicació o si escau de l’acceptació d’un article en una revista indexada en el camp d’estudi de les Neurociències.

És recomanable i el Director de Tesi posarà els mitjans adequats per motivar a l’alumne de Doctorat en:

  • L’assistència a Congressos Nacionals i Internacionals, durant el període de tesi, on s’hauran presentat, en part o íntegrament, els resultats obtinguts, ja sigui mitjançant comunicacions orals o en forma de pòsters.
  • Estades curtes en altres centres d’Investigació Nacionals o Internacionals, durant el període de tesi, sota la supervisió del Director de tesi, el qual haurà facilitat les condicions necessàries en relació al contacte amb altres grups amb els quals es comparteixen treballs de recerca.
  • Dins de la seva integració en el grup d’investigació l’assistència a seminaris, conferències i altres activitats dutes a terme en el marc de la formació del grup.

 

Tots aquests criteris seran valorats per la Comissió de Coordinació del programa de Doctorat de Neurociències.

 

TRIBUNAL PER A LA DEFENSA DE LA TESI

La Comissió de Coordinació del programa de Doctorat de Neurociències enviarà a la Comissió de Doctorat de la Universitat la proposta d’experts que poden formar part del tribunal que ha de jutjar la tesi. La proposta ha d’incloure set membres (cinc titulars i dos suplents), doctors i experts en la matèria, i s’ha de tramitar mitjançant l’escrit que acrediti la idoneïtat curricular d’acord amb el currículum actualitzat.

Així mateix, s’haurà d’adjuntar l’informe corresponent, mitjançant model disponible en la web a l’apartat " Impresos generals per doctorat ", emplenat pel director/és de la tesi i, en el cas que sigui preceptiu segons contempla la normativa pròpia de la UIB, també l’informe del ponent, als quals hauran de donar el vistiplau el director de la titulació.

La Comissió, atesa la documentació rebuda, autoritzarà, si escau, la defensa de la tesi.

 

Objectius generals

L’objectiu fonamental del programa de Doctorat de la UIB de Neurociències és completar la formació de l’alumnat que vulgui orientar el seu futur professional cap a la recerca superior en camps científics relacionats amb la neurociència bàsica i la neurociència clínica, i obtenir al final del procés el títol de doctor. L’alumnat entrarà en contacte amb els coneixements que hi ha actualment sobre l’estructura i la funció del sistema nerviós des d’un punt de vista comparat i multidisciplinari, amb un clar contingut aplicat a la clínica humana i animal, als aspectes comportamentals i d’interacció individu/medi, i en relació amb la plasticitat i la capacitat d’adaptació del cervell als canvis de l’entorn físic i social.

Els objectius genèrics i específics que es proposen a l’alumnat són els següents:

Genèrics

  • Capacitat per treballar de manera autònoma i amb iniciativa, i alhora incorporar-se a un grup de treball.
  • Capacitat per analitzar dades i treure conclusions dels resultats de la recerca.
  • Capacitat per articular els coneixements en presentacions orals i escrites
  • Respecte per l’ètica i la integritat intel·lectual.

Específics:

  • Conèixer la metodologia específica aplicable a la recerca del sistema nerviós.
  • Aconseguir un bona base de coneixements en neurociències amb èmfasi en la neurociència clínica.
  • Adquirir els principis bàsics per seleccionar amb criteri una àrea de recerca concreta en l’àmbit de les neurociències.
  • Manejar les principals fonts actuals de documentació relatives a la recerca en el camp de les neurociències i desenvolupar habilitats per trobar-ne d’altres de noves.

L’obtenció del títol de Doctor acredita la capacitat del titulat per a dur a terme, d’una manera autònoma, projectes d’investigació científica, constituint el primer pas cap a la carrera docent superior universitària i/o investigador en centres superiors d’investigació nacionals i internacionals.

 

Estructura del programa

Període de formació

El període de formació del Doctorat de la UIB de Neurociències són els estudis del Màster Universitari de Neurociències del Programa d’Estudis de Postgrau de Ciències de la Salut. També seran admesos alumnes que provinguin d’altres programes de màster i estudis de postgrau. En aquest cas, la Comissió de Docència del Màster i Doctorat de Neurociències pot recomanar i establir la realització de cursos i assignatures per a completar els coneixements bàsics en Neurociències si no es tenen, i poder accedir al període de investigació.

Les assignatures del període de formació del doctorat es poden trobar a l’apartat " Assignatures " del Màster.

 

Període d’investigació

El títol de Doctor per la UIB en Neurociències s’obtendrà amb la realització, lectura i defensa de la Tesi Doctoral. Els alumnes adquiriran la capacitat de du a terme una investigació original baix la supervisió del director de tesi corresponent a la línia d’investigació elegida.

Es recomana que durant el període d’investigació els alumnes facin estades curtes en altres centres d’investigació baix la supervisió del director de tesi. Per això es facilitaran les condicions necessàries, en relació al contacte amb altres grups amb els quals es comparteixen línies d’investigació.

Previ a la lectura i defensa de la tesi doctoral se exigirà la publicació o la acceptació per a ésser publicat d’un article, com a mínim, en una revista indexada en el camp d’estudi de les Neurociències.

Es valorarà, així mateix, l’assistència a congressos relacionats amb el camp de les neurociències, nacionals i internacionals, dins de les activitats pròpies del grup d’investigació al qual s’integrarà l’alumne del programa de doctorat. Es valorarà també l’assistència als seminaris i conferències que periòdicament s’organitzaran en el marc del programa d’investigació del doctorat.

 

Línies de recerca

Las línies generals d’investigació del Doctorat de la UIB de Neurociències són les següents:

Línies de recerca:

  • Alteracions dels processos afectius i emocionals.
  • Bases cel·lulars i moleculars de l’esclerosi lateral amiotròfica.
  • Cirurgia experimental.
  • Dolor crònic i activitat cerebral.
  • Disseny de mètodes d’avaluació i diagnòstic.
  • Efectes de fàrmacs en la simptomatologia del trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat, tant en la remissió de símptomes com en l’estudi de l’impacte en la qualitat de vida.
  • Electroencefalografia de mamífers, rèptils i aus.
  • Estrès.
  • Estudi de l’efecte de citocines proinflamatòries sobre motoneurones i cèl·lules musculars.
  • Estudi dels mecanismes cel·lulars i moleculars implicats en la resistència de cèl·lules tumorals en quimioteràpics.
  • Evolució dels estats de vigília i son.
  • Fisiologia del son.
  • Fisiologia del envelliment.
  • Història de les neurociències.
  • Membre fantasma.
  • Neurodinàmica dels trastorns d’ansietat.
  • Neurofarmacologia de fàrmacs antidepressius i opiacis.
  • Neuroreceptors i proteïnes de senyalització en relació amb la depressió endògena i l’addicció a opiacis.
  • Polisomnografia en éssers humans.
  • Regulació dels ritmes circadiaris.
  • Regulació farmacològica del sistema de senyalització FAS/FADD al cervell.
  • Relacions entre neuroinflamació i excitotoxicitat per glutàmic.
  • Trastorns de dèficit d’atenció i hiperactivitat.
  • Trastorns d’aprenentatge d’origen neurobiològic.

 

Tutoria de tesi

A continuació es presenten els professors tutors de tesi del Doctorat de la UIB de Neurociències segons el grup de recerca al qual pertanyen. Tots els professors són doctors, formen part d’algun projecte de recerca i han obtingut el títol de doctor amb una antiguitat mínima de dos anys.

  • Grup de recerca en fisiologia:

    Dr. Rubén Víctor Rial Planas (CU, Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut, UIB.)
    Dra. Susana Esteban Valdés (TU, Departament de Biologia Fonamental i CS,UIB)
    Dra. Cristina Nicolau Llobera (TU, Departament de Biologia Fonamental i CS, UIB)
    Dr. Antoni Gamundí Gamundí (TU, Departament de Biologia Fonamental i CS, UIB)
    Dra. Sara Aparicio Martínez (associat, Departament de Biologia Fonamental i CS, UIB)

  • Grup de recerca en neurofarmacologia:

    Dr. Jesús Garcia Sevilla (CU, Departament de Biologia, UIB)
    Dr. Antoni Miralles Socias (TU, Departament de Biologia, UIB)
    Dra. Susana Esteban Valdés (TU, Departament de Biologia Fonamental i CS, UIB)

  • Grup de recerca en neurobiologia cel·lular:

    Dr. Gabriel Olmos Bonafè (TU, Departament de Biologia, UIB)
    Dra. Jeronia Lladó Vich (professora contractada doctora, Departament de Biologia, UIB)

  • Grup de recerca en oncohematologia clínica i molecular:

    Dra. Regina Alemany Alonso (professora contractada doctora, Departament de Biologia, UIB)
    Dr. Bernhard Oliver Vogler (professor contractat doctor, Departament de Biologia, UIB)

  • Grup de recerca en neurodinàmica i psicologia clínica:

    Dr. F. Xavier Bornas Agustí (TU, Departament de Psicologia, UIB)
    Dr. Pedro Montoya Jiménez (TU, Departament de Psicologia, UIB)
    Dr. Rubén Miranda García (Departament de Psicologia, UIB)

  • Grup de recerca en fonaments biològics de la conducta i dels trastorns mentals:

    Dr. Alexandre Garcia Mas (TU, Departament de Psicologia, UIB)

  • Grup de recerca en evolució i cognició humana:

    Dra. Lucrecia Burges Cruz (professora contractada doctora, Departament de Psicologia, UIB)

  • Doctors pertanyents a l’IUNICS (Institut Universitari en Ciències de la Salut):

    Dr. José F. Noguera Aguilar (cap de Servei de Cirurgia General i Digestiva, Hospital Son Llàtzer)
    Dr. Mauro García Toro (cap de Psiquiatria, Hospital Son Llàtzer i associat de Psiquiatria, UIB)
    Dra. Esther Cardó Jalón (Psiquiatria, Hospital Son Llàtzer)

Processos administratius i altres dades d'interès

 

Formulari per a la presentació de suggeriments sobre el programa

Formulari de suggeriment o queixa

  • http://postgrau.uib.es/digitalAssets/196/196336_queixes_suggeriments_ca.doc

 

Sistema de garantia de qualitat

Composició nominal de la Comissió de Garantia de Qualitat (CGQ)

Responsable de qualitat  Rubén Rial Planas
PDI  Mª Cristina Nicolau Llobera
PDI  Gabriel Olmos Bonafé
PDI  Pedro Montoya Jiménez
PAS   a determinar
Alumne   a determinar

Comentaris i suggeriments

A la UIB volem escoltar els comentaris i suggeriments que vulgueu fer per poder millorar els nostres estudis i la informació que donam sobre els mateixos.
Si voleu ajudar-nos a millorar o teniu qualque cosa a dir, podeu fer-ho al formulari de contacte sobre els estudis de doctorat a la UIB