Doctorat de Biotecnologia, Genètica i Biologia Cel·lular (DBGB): 2010-11


Branca de coneixement Ciències de la Salut
Òrgan(s) proponent(s)
Director de la titulació
Serveis administratius responsables
  • Edifici Mateu Orfila i Rotger
Personal de contacte
Documents d'interès

Programa regulat pel Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. (format pdf). BOE

9047 . Acord Normatiu del dia 13 de maig de 2009 pel qual es modifica l'Acord normatiu 8771/2008, de 26 de setembre, pel qual s’aprova la normativa pròpia de la Universitat de les Illes Balears sobre estudis de doctorat . (FOU núm 312 del 22 de maig de 2009)

Informació per cursar un doctorat a la UIB:

Per ampliar informació podeu visitar la pàgina web del  Centre d'Estudis de Postgrau

Preus públics per l'any acadèmic 2010-11

Tarifa corresponents a la tutela acadèmica dels programes oficials de doctorat
Segons l‘article 5, del Decret 82/2010, de 25 de juny, pel qual es fixen els preus públics per serveis acadèmics en els ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears per l‘any acadèmic 2010-2011:

* L‘alumnat de doctorat ha de formalitzar la matrícula cada any acadèmic durant el període d‘elaboració de la tesi doctoral en concepte de tutela acadèmica, d‘acord amb la tarifa que s‘estableix en l'annex IV ( 60,00 euros per any acadèmic ) En el supósit d‘impagament, la quantia corresponent romandrà pendent a l‘efecte previst en l‘article 18 d‘aquest Decret. 

* La tarifa establerta en l'annex IV ( 60,00 euros per any acadèmic ) i l'efecte previst en l'article 18 també s'han d'aplicar a la tutela acadèmica de l'alumnat durant el període d'elaboració del projecte de fi de màster o del projecte de fi de carrera, en el supòsit que la defensa del projecte no es pugui realitzar en el mateix any acadèmic en que s'hagi iniciat.

Doctorat distingit amb la Menció de Qualitat pel Ministeri d'Educació i Ciència  = Doctorat distingit amb la Menció de Qualitat pel Ministeri d'Educació i Ciència   Aneca - MEC

Descriptor de la titulació

Objectius generals

Aquesta titulació s'orienta a la formació d'acadèmics i professionals del més alt nivell científic i tecnològic, amb capacitat per afrontar i resoldre problemes d'envergadura i realitzar aportacions originals al coneixement i a les noves tecnologies en diversos camps de la Biotecnologia, la Genètica i la Biologia Cel·lular. Aquest programa de Doctorat cobreix dos àmbits *undamentales en el context universitari. D'una banda, contempla la docència de ciència bàsica a les àrees de biologia cel·lular molecular i genètica. Aquestes àrees de la biologia són de vital importància per a les ciències naturals en general i la biomedicina en particular. El nombre d'estudiants que cursen biologia i es decanten per branques que impliquen les àrees de coneixement involucrades en aquesta proposta (Biologia Cel·lular, Genètica, Microbiologia i Fisiologia Vegetal) és molt ampli.

D'altra banda, el programa de postgrau de “Biotecnologia, Genètica i Biologia Cel·lular” fa una clara aposta pel sector biotecnològic. Tots els fòrums científics i econòmics reconeixen la biotecnologia com una revolució equiparable les revolucions industrials i tecnològiques que hi ha hagut durant els últims segles. En el cas de la biotecnologia, les estimes més modestes consideren que cada lloc de treball creat en el sector dóna lloc a la generació d'altres 100 llocs de treball, encara que estimes més optimistes xifren en 400 els llocs que es podrien generar. La biotecnologia és una disciplina que té grans implicacions econòmiques per l'impacte que pot tenir en el benefici de la salut humana, la qualitat de vida o el medi ambient. Atès que la base de la biotecnologia són precisament les quatre àrees de coneixement a dalt citades, l'esforç comú ha desembocat en una proposta equilibrada que permetrà als alumnes adquirir coneixements moderns de biotecnologia.

L'objectiu central del postgrau de “Biotecnologia, Genètica i Biologia Cel·lular” és la formació de científics i professionals especialitzats en l'àmbit industrial de la Biotecnologia o en l'àmbit acadèmic a les àrees de Genètica, Biologia Molecular Cel·lular, per a la seva inserció en els sectors industrials, de serveis, sanitaris, acadèmics i en centres públics i privats d'investigació. El Màster proposat incideix de forma molt especial en la formació integrada i multidisciplinària de l'estudiant. Aspectes centrals són l'estimular la capacitat crítica i de valoració i resolució de problemes dels estudiants para, amb això, formar especialistes amb autonomia i capacitat de decisió en la seva activitat científica i professional.

L'estructura del Màster en mòduls interactius, amb continguts teòrics i activitats pràctiques, en un entorn de col·laboració entre estudiants i professors, en el marc de la realització de projectes d'investigació i d'estades en entorns professionals externs a la Universitat, és una eina fonamental per a la consecució de les seves competències generals, que són:

  • Donar una formació sòlida i actualitzada en coneixements bàsics, metodològics i aplicats de la Biotecnologia, la Genètica i Biologia Cel·lular a llicenciats i professionals relacionats amb la sanitat, medi ambient, indústria alimentària, indústria farmacèutica i biotecnologia.
  • Proporcionar una base científica i unes habilitats metodològiques per iniciar Tesis Doctorals en l'àmbit descrit i per a la formació de professionals en investigació bàsica i aplicada en aquestes àrees de coneixement.
  • Nodrir a la societat de professionals especialitzats en els aspectes avançats de la Biotecnologia, Genètica i Biologia Cel·lular per a la seva inserció laboral en empreses d'àmbit industrial, sanitari i de serveis, tant en els aspectes de producció i anàlisi, com en R+D+I.
  • Proporcionar a l'alumne una visió integrada de les cèl·lules *eucarióticas, el seu genoma i la regulació del mateix, de les seves propietats biològiques i del seu paper i aplicacions en ecologia, sanitat, indústria, agricultura i biotecnologia.
  • Adquirir comprensió i coneixements en Biologia Cel·lular, Genètica i Biotecnologia, superiors als obtinguts en els seus graus de procedència, proporcionant elements suficients per al desenvolupament i/o l'aplicació d'idees, fins i tot a nivell d'investigació.
  • Estar capacitats per aplicar els seus coneixements, així com les seves habilitats, per resoldre problemes de caràcter biològic i biotecnològic en entorns nous o no familiars (empreses, gestió pública, centres d'investigació, etc.), així com aportar els seus coneixements a contextos multidisciplinaris.
  • Adquirir l'habilitat d'integrar coneixements i d'afrontar problemàtiques complexes, així com la de formular judicis d'opinió a partir d'informació incompleta o limitada, en la qual inclouran reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques lligades a l'aplicació dels coneixements adquirits i de la seva capacitat d'emetre judicis.
  • Estar capacitats per comunicar les conclusions que extreguin així com els coneixements en Biotecnologia, Genètica i Biologia Cel·lular que posseeixin, tant a audiències expertes com no expertes, i sempre d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • Desenvolupar habilitats d'aprenentatge que els permetrà continuar els seus estudis de manera autònoma.

Les competències específiques es poden agrupar en dues grans àrees, derivades dels itineraris curriculars possibles. Una d'elles estaria més enfocada a la biotecnologia industrial i una altra que aniria destinada a un àmbit acadèmic i empresarial. Les competències específiques en l'itinerari curricular en l'àmbit de les Ciències Biològiques Bàsiques, és a dir la Genètica i la Biologia Cel·lular i Molecular, es poden resumir en:

  1. Asseure les bases moleculars de la fisiologia cel·lular en l'àmbit de la relació entre estructura i funció cel·lular, així com la dinàmica cel·lular i relacions intercel·lulars.
  2. Definir les rutes de senyalització cel·lular en cèl·lules sanes i malaltes i, així, identificar possibles dianes cel·lulars per al desenvolupament de noves teràpies.
  3. Estudiar les bases de la Genètica Molecular en humans i altres organismes.
  4. Definir els principis de la Genètica Evolutiva i el seu paper en el coneixement de l'antropologia, la conservació i l'evolució a nivell *citogenético i orgànic.
  5. Aplicar les tècniques de Genètica i Biologia Cel·lular a l'estudi de sistemes biològics in vivo o in vitro, tant en laboratori com en estudis de camp.
  6. Implicació activa de l'estudiant en el procés d'aprenentatge, a través de l'estudi de capítols de llibre, articles científics i un altre material didàctic i de la preparació de treballs especialitzats en l'àmbit de la Genètica i la Biologia Cel·lular.

En l'àmbit de l'itinerari curricular associat a la Biotecnologia, les competències específiques són els següents:

  1. Diferenciar els diferents vessants de l'aplicació del coneixement biològic bàsic en el desenvolupament de processos biotecnològics: Biologia Cel·lular, Genètica, Microbiologia, Fisiologia Vegetal.
  2. Aportar els coneixements cientificotècnics necessaris per a la preparació de professionals d'alt grau en el sector biotecnològic.
  3. Aportar eines teòric-pràctiques per conèixer les aplicacions i iniciar una activitat en una entitat pública o en una empresa privada en qualsevol de les àrees biotecnològiques conegudes: sector biomèdic-farmacèutic; sector alimentós; sector industrial i sector mitjà-ambiental.
  4. Aprendre a aplicar nombroses tècniques biològiques modernes al desenvolupament de nous productes d'interès biotecnològic.
  5. Implicació activa de l'estudiant en el procés d'aprenentatge, a través de l'estudi de capítols de llibre, articles científics i un altre material didàctic i de la preparació de treballs especialitzats en l'àmbit de la Biotecnologia.

Quant a la projecció professional d'aquest postgrau, cal indicar que el sector de la biomedicina i la biotecnologia estan generant llocs de treball de forma creixent. En l'actualitat, l'oferta docent de postgrau en aquests àmbits es beneficiaria de l'existència del present programa. Aquest programa col·laborarà amb l'adquisició de coneixements bàsics teòrics i pràctics per afermar un perfil acadèmic, tècnic o d'investigació. Aquest programa serà d'interès tant per a futurs professionals de l'àmbit acadèmic (universitari), com per a científics en el sector de la biotecnologia, investigadors bàsics i biomèdics. Per això, considerem que aquesta proposta té un gran interès que justifica la seva presència en els plans d'estudi de la UIB.

En aquest context, cal destacar el paper que pot jugar l'Associació d'empreses de Biotecnologia de Balears (BIOIB), ja que la seva participació en aquesta proposta pot permetre la realització de pràctiques en empreses i la dinamització del mercat laboral dels estudiants de de aquest Màster i estudis relacionats.

 

Estructura del programa

les assignatures del període formatiu les podeu trobar a l'apartat " Assignatures " del Màster Universitari en Biotecnologia, Genètica i Biologia Cel·lular .

Processos administratius i altres dades d'interès

Formulari per a la presentació de suggeriments sobre el programa

Sistema de garantia de qualitat

Composició nominal de la Comissió de Garantia de Qualitat (CGQ)

Responsable de qualitat  Pablo Vicente Escribá Ruiz
PDI  Antònia Picornell Rigo
PDI  Gwendolyn Barceló Coblijn
PDI  José Castro Ocón
PAS  Margalida Prohens López
Alumne  Marina Matas Crespí

Comentaris i suggeriments

A la UIB volem escoltar els comentaris i suggeriments que vulgueu fer per poder millorar els nostres estudis i la informació que donam sobre els mateixos.
Si voleu ajudar-nos a millorar o teniu qualque cosa a dir, podeu fer-ho al formulari de contacte sobre els estudis de doctorat a la UIB