Doctorat de Física (DFIS): 2011-12


Branca de coneixement Ciències
Òrgan(s) proponent(s)
Director de la titulació
Menció cap a l'excel·lència ME2011-0104 BOE-253 de 20/10/2011 resolució 16518
BOE publicació
Serveis administratius responsables
  • Edifici Mateu Orfila i Rotger
Personal de contacte
Documents d'interès
Enllaços
  • Més informació dels grups de recerca involucrats i dels seus resultats  [ca]

Programa regulat pel Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. (format pdf). BOE

9047 . Acord Normatiu del dia 13 de maig de 2009 pel qual es modifica l'Acord normatiu 8771/2008, de 26 de setembre, pel qual s’aprova la normativa pròpia de la Universitat de les Illes Balears sobre estudis de doctorat . (FOU núm 312 del 22 de maig de 2009) FOU

Informació per cursar un doctorat a la UIB:

Per ampliar informació podeu visitar la pàgina web del  Centre d'Estudis de Postgrau

Preus públics per l'any acadèmic 2011-12

Tarifa corresponents a la tutela acadèmica dels programes oficials de doctorat
Segons l‘article 5, del Decret 64/2011, de 10 de juny, pel qual s'actualitzen els preus públics per serveis acadèmics en els ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears per l‘any acadèmic 2011-2012:

* L’alumnat de doctorat ha de formalitzar una matrícula cada any acadèmic en concepte de tutela acadèmica durant el període d’elaboració de la tesi doctoral, d’acord amb la tarifa que s’estableix a l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ). En el supòsit d’impagament, la quantia corresponent romandrà pendent a l’efecte previst a l’article 18 d’aquest Decret.

* La tarifa establerta en l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ) i l’efecte previst a l’article 18 també s’han d’aplicar a la tutela acadèmica de l’alumnat durant el període d’elaboració del treball de fi de màster, del treball de fi de grau o del projecte de fi de carrera i a la realització de les pràctiques externes en el supòsit que els treballs o les pràctiques no es puguin finalitzar en el mateix any acadèmic en què s’hagin iniciat.

Podeu consultar el text complet en el BOIB Num.87 - 11-06-2011

Descriptor de la titulació

Criteris d'admissió

  • Període formatiu :

    Aquest període esta constituït per la titulació de Màster Universitari de Física. El perfil més apropiat per cursar aquest Màster és el de llicenciat en Ciències en alguna de les llicenciatures actuals, graduat en alguna branca de Ciències amb 240 ECTS, enginyer o arquitecte. No obstant això, de conformitat amb l’article 16 i disposició addicional quarta del RD 1393/2007, de 29 d’octubre, també hi poden accedir els enginyers i arquitectes tècnics, els diplomats actuals i els graduats amb 180 ECTS. En aquest cas, els perfils més adequats són els procedents de branques tècniques.

    Desprès de la preinscripció, l’admissió de l’alumnat amb historial adient al perfil d’accés serà efectuada per la Comissió Acadèmica de la Titulació (CAT), la qual informarà al Consell de Departament de Física. En cas de que el nombre de preinscripcions superi al nombre de places disponibles i sigui necessari establir un ordre de preferència, es valoraran els següents criteris:

    • Expedient acadèmic universitari de l’estudiant, ponderat segons els estudis de procedència.
    • Valoració d’una declaració d’objectius redactada per l’estudiant.
    • Altres mèrits acadèmics, relacionats amb la titulació, que pugui aportar l’estudiant (tals com coneixements d’anglès, cursos de formació específics, etc.)

    Els candidats que estiguin en possessió d’una llicenciatura o títol de grau en branques no científiques poden presentar la seva preinscripció, la qual serà avaluada per la Comissió Acadèmica de la Titulació (CAT). Aquest alumnat només podrà esser admès en el cas en que quedin places disponibles després de l’ingrés dels alumnes amb el perfil adient. La CAT considerarà els criteris indicats en el paràgraf anterior i, si ho considera oportú, podrà sol·licitar una entrevista amb cada candidat. Desprès d’això, realitzarà un informe de valoració en el que, si s’escau, proposarà la trajectòria curricular més apropiada d’acord amb els coneixements i competències presentats pel candidat i l’elevarà al Consell de Departament, qui prendrà la decisió final d’admissió d’aquests candidats.

  • Període d’investigació :

    Podrà accedir a aquest període l’alumnat que hagi completat el període de formació propi del programa. També es pot accedir directament a aquest període si es compleixen els requisits indicats a l’article 19.2 del R.D. 1393/2007 de 29 d’octubre. En aquest cas, els perfils més apropiats per iniciar la Tesi Doctoral dins el Doctorat en Física són:

    • Diploma d’Estudis Avançats (DEA) ò Certificat de Suficiència Investigadora de temàtica directament relacionada amb la Física
    • Títol de Graduat en alguna branca de Ciències amb 240 crèdits + un Màster de temàtica directament relacionada amb la Física d’un mínim de 60 crèdits
    • Títol de Graduat en alguna branca de Ciències amb 180 crèdits + un Màster de temàtica directament relacionada amb la Física d’un mínim de 120 crèdits

 

Els candidats que no es trobin en cap de les situacions descrites anteriorment, poden presentar la seva preinscripció, que serà avaluada pel Consell de Departament.

Per l’admissió al període d’investigació, s’ha de presentar un projecte de Tesi Doctoral en una de las línies d’investigació del programa avalat per un o més professors que actuaran com a Director/s de la Tesi. L’admissió dels alumnes de doctorat es dura a terme en el Consell de Departament, amb el vist-i-plau del Director/s de la Tesi. En cas de que el director no sigui un professor permanent, el Consell de Departament nomenarà un Ponent. La resolució del Consell de Departament serà elevada a la Comissió de Postgrau de la UIB, qui, en darrera instancia, ratificarà o denegarà l’admissió.

Criteris de lectura de tesi

Una vegada acabat el desenvolupament del treball i la redacció de la Tesi Doctoral, de forma completa i coherent, l’alumne estarà en disposició d’iniciar els trámits per al seu dipòsit i defensa pública, tot seguint la normativa general de la UIB. Els criteris propis del programa que es valoren per establir que un alumne esta en disposició d’iniciar aquests tràmits son els següents:

  • Haver realitzat un ample treball d’investigació original en una de las línees d’investigació del programa, tot aportant resultats contrastables mitjançant la publicació d’articles científics en revistes internacionals amb índex d’impacte. Com a criteri general, per poder defensar la tesi és necessari que aquesta hagi originat la publicació (o carta d’acceptació per part de l’editor) de al menys un article científic en revistes internacionals indexades en l’ISI-Web of Science ò SCI.
  • Haver presentat els resultats del treball o part d’ells en congressos nacionals o internacionals relacionats amb el camp d’estudi.
  • Tot el treball original ha de contar amb la supervisió, revisió i aprovació del Director/s de la tesi. De la mateixa manera, el Director/s de la tesi ha/n de donar el seu vist-i-plau a la redacció final i a la seva defensa pública.

La autorització final per al dipòsit i inici dels tràmits de lectura de la Tesi es dura a terme en el Consell de Departament.

 

Objectius generals

Aquesta titulació s’orienta cap a la formació d’acadèmics i professionals del més alt nivell científic i tecnològic, amb capacitat per afrontar i resoldre problemes d’envergadura i realitzar aportacions originals al coneixement i a les noves tecnologies en diversos camps de la física, amb una perspectiva multidisciplinària, i més específicament en els següents: física atòmica, molecular i nuclear, física de materials, física interdisciplinària, física solar, meteorologia, oceanografia, relativitat i cosmologia, i tecnologia electrònica, àrees en les quals el departament de Física de la Universitat de les Illes Balears té prestigi internacional acreditat.

Les habilitats adquirides pels doctors en física durant la realització de la tesi, basades fonamentalment en la capacitat de resoldre problemes, de forma creativa, en els diversos camps de la física teòrica i experimental, els converteixen en candidats idonis per a llocs de lideratge i responsabilitat al sector productiu, en els departaments de R+D+I d’empreses i centres públics o privats, i en el sistema d’educació superior, i els capaciten per exercir la docència universitària en els estudis de pregrau i postgrau en física. Així ho acredita la situació professional actual d’alguns dels estudiants que han finalitzat l’actual programa de doctorat de qualitat i que presten els seus serveis a empreses de computació Grid, empreses elèctriques, instituts de meteorologia, universitats, etc.

Els doctorands, durant el període de preparació de la tesi, col·laboren activament en els projectes d?investigació dels diferents grups de recerca, obtinguts per via competitiva, sota la supervisió del seu director de tesi. La seva tasca intensifica l?activitat investigadora d?aquests grups i permet, en molts casos, la iniciació de noves temàtiques de recerca. La rellevància dels resultats obtinguts en les diferents línies d'investigació queda patent a les 711 publicacions incloses en el SCI i els 206 projectes obtinguts en convocatòries competitives en el període 2003-2007.

El doctorat actual compta amb la menció de qualitat atorgada per l’ANECA, concedida en el curs 2005-2006 i renovada el 2008 (Ref.: MCD2007-00251, resolució de 20 d’octubre de 2008 de la Secretaria de Estado de Universidades, BOE de 12 de novembre de 2008). Un indici de la rellevància acadèmica del doctorat actual, el constitueix el fet que el 47% dels becaris predoctorals en el període 2002-2005 procedeixen d’altres universitats. La tercera part dels becaris, que han realitzat o estan realitzant la tesi doctoral en el departament de Física en els últims tres anys, han obtingut el títol de grau en universitats estrangeres, la qual cosa acredita la projecció internacional del títol de doctor en Ciències Experimentals i Tecnologies - Física. Així mateix, i malgrat la situació d’R+D+I al nostre país, alguns dels estudiants que van finalitzar el doctorat en el departament de Física de la UIB sí que desenvolupen la seva activitat professional en aquest àmbit. La formació de nous doctors en Física és imprescindible per tal d’aconseguir el capital humà adequat per poder impulsar i dirigir els centres d’investigació que s’hauran de crear, si el nostre país vol adequar el percentatge del PIB dedicat a la investigació al de la major part dels països europeus.

Estructura del programa

Seguint el que es disposa en el Capítol V del R.D. 1393/2007 de 29 d’octubre, el títol de Doctor en Física per la Universitat de les Illes Balears s’estructura en un període de formació i un període d’investigació.

Període formatiu

El període formatiu d’aquest programa està constituït per la titulació de Màster Universitari de Física que s’ofereix a la UIB dins la branca de Ciències. El Màster Universitari de Física inclou 23 matèries optatives estructurades en 7 mòduls de diferent temàtica, a més del Treball de fi de màster obligatori, detallades a l’apartat " Assignatures " del Màster

(*) Al mòdul de Física de Materials, sota la supervisió del tutor, l’estudiant podrà matricular-se de les matèries Zeolites i Materials (5 crèdits) i Caracterització de Superfícies Sòlides (5 crèdits) del mòdul de Química i Física de Materials dins del Màster en Ciència i Tecnologia Química. Aquestes matèries no necessitaran cap procés de convalidació.

Hi ha matèries de caràcter introductori i ofereixen una visió general de la temàtica del mòdul.

Els alumnes que optin a la titulació de màster i hagin de cursar 60 crèdits han de matricular-se del treball de fi de màster i de 40 crèdits de matèries optatives, a escollir sota la supervisió del tutor, dels quals tan sols 10 podran pertànyer a les assignatures introductòries. Els alumnes que hagin de cursar 120 crèdits per a l’obtenció del màster han de matricular-se, el primer any acadèmic, de 60 crèdits de matèries optatives, escollint preferentment les assignatures introductòries. El segon any acadèmic s’han de matricular del treball de fi de master i de 40 crèdits més de matèries optatives, sempre sota la supervisió del tutor.

Al Màster Universitari de Física podreu trobar més informació.

Període d‘investigació

El període d’investigació comprèn la realització de la Tesi Doctoral en una de les línies d’investigació del programa que es detallen més avall, sense cap tipus de curs reglat addicional als que constitueixen l’etapa formativa. Com a requisit addicional propi, per a poder defensar la Tesi Doctoral és necessari que aquesta hagi donat lloc a la publicació d’al menys un article científic en revistes internacionals indexades a l’ISI Web of Science ò SCI .

 

Línies de recerca

  • Física Atòmica, Molecular i Nuclear
  • Física de Materials
  • Física no Lineal i de Sistemes Complexes
  • Fotònica
  • Física Solar
  • Meteorologia
  • Oceanografia
  • Relativitat i Cosmologia
  • Tecnologia Electrònica

 

Tutoria de tesi

Tots els professors són doctors, formen part d’algun projecte d’investigació i han obtingut el títol de doctor amb una antiguitat mínima de dos anys.

Cognoms, Nom Categoria
 Alonso Oroza, Sergio CU
 Bal·le Monjo, Salvador CU
 Ballester Mortes, J. Lluís CU
 Bona García, Carles CU
 Carot Giner, Jaume TU
 Casas Ametller, Montserrat CU
 Cesari Aliberch, Eduard CU
 Colet Rafecas, Pere Investigador Científic CSIC IMEDEA
 Cuxart Rodamillans, Joan Professor Contractat Doctor
 Gomis Bosch, Damià TU
 Hernandez Garcia, Emilio Professor d’Investigació CSIC IMEDEA
 Homar Santaner, Víctor Professor Contractat Doctor
 Isern Riutort, Eugeni TU
 Kustov , Sergey Professor Contractat Doctor
 López Sánchez, Cristóbal Professor Contractat Doctor
 Mirasso Santos, Claudio TU
 Monserrat Tomàs, Sebastià TU
 Oliver Herrero, Ramón CU
 Picornell Alou, Catalina CEU
 Piro Perusín, Oreste TU
 Pons Morro, Jaume TU
 Puente Ferrá, Antonio TU
 Ramis Noguera, Climent CU
 Roca Adrover, Miquel TU
 Romero March, Romualdo TU
 San Miguel Ruibal, Maximino CU
 Santamarta Martínez, Rubén Professor Contractat Doctor
 Seguí Palmer, M. Concepció TU
 Segura Fuster, Jaume CU
 Serra Crespí, Llorenç TU
 Sintes Olives, Alicia TU
 Sintes Olives, Tomás TU
 Toral Garcés, Raúl CU

 

Processos administratius i altres dades d'interès

 

Professors coordinadors del programa

L’òrgan bàsic de coordinació esta format pel Director, Dr. Jaume Pons Morro i per la Comissió Acadèmica de la Titulació, composta pels doctors Jaume Carot Giner, Sebastià Monserrat Tomás i Jaume Pons Morro.

 

Formulari per a la presentació de suggeriments sobre el programa

Formulari de suggeriment o queixa

  • http://postgrau.uib.es/digitalAssets/196/196336_queixes_suggeriments_ca.doc

 

Sistema de garantia de qualitat

Composició nominal de la Comissió de Garantia de Qualitat (CGQ)

Responsable de qualitat  Jaume Pons Morro
PDI  Jaume Carot Giner
PDI  Sebastià Monserrat Tomàs
PDI  Antoni Puente Ferrà
PAS  Margalida Prohens López
Alumne  Mª Magdalena Gelabert Munar

Comentaris i suggeriments

A la UIB volem escoltar els comentaris i suggeriments que vulgueu fer per poder millorar els nostres estudis i la informació que donam sobre els mateixos.
Si voleu ajudar-nos a millorar o teniu qualque cosa a dir, podeu fer-ho al formulari de contacte sobre els estudis de doctorat a la UIB