Doctorat de Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada (DNUT): 2011-12
Branca de coneixement | Ciències |
---|---|
Òrgan(s) proponent(s) | |
Coordinador de la titulació |
|
Director de la titulació |
|
BOE publicació |
|
Serveis administratius responsables |
|
Personal de contacte |
|
Documents d'interès | |
Enllaços |
Més informació sobre el doctorat [es] |
Programa regulat pel
Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. (format pdf).
-
El nou
Reial decret 99/2011, de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat. (format pdf)
modifica alguns aspectes a partir del curs acadèmic 2011-12.
Informació per cursar un doctorat a la UIB:
- Criteris d'admissió del Programa de Doctorat.
- Informació d'acces, preinscripció i matrícula.
-
Informació de la normativa general i els procediments.
- Informació dels impresos per cursar un doctorat a la UIB.
-
Informació per estudiants amb titulacions estrangeres.
- Informació dels procediments i impresos de les tesis doctorals.
Per ampliar informació podeu visitar la pàgina web del Centre d'Estudis de Postgrau
Preus públics per l'any acadèmic 2011-12
Tarifa corresponents a la tutela acadèmica dels programes oficials de doctorat
Segons l‘article 5, del Decret 64/2011, de 10 de juny, pel qual s'actualitzen els preus públics per serveis acadèmics en els ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears per l‘any acadèmic 2011-2012:
* L’alumnat de doctorat ha de formalitzar una matrícula cada any acadèmic en concepte de tutela acadèmica durant el període d’elaboració de la tesi doctoral, d’acord amb la tarifa que s’estableix a l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ). En el supòsit d’impagament, la quantia corresponent romandrà pendent a l’efecte previst a l’article 18 d’aquest Decret.
* La tarifa establerta en l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ) i l’efecte previst a l’article 18 també s’han d’aplicar a la tutela acadèmica de l’alumnat durant el període d’elaboració del treball de fi de màster, del treball de fi de grau o del projecte de fi de carrera i a la realització de les pràctiques externes en el supòsit que els treballs o les pràctiques no es puguin finalitzar en el mateix any acadèmic en què s’hagin iniciat.
Podeu consultar el text complet en el BOIB Num.87 - 11-06-2011
Descriptor de la titulació
Els estudis de postgrau en Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada ofereixen una formació especialitzada centrada en formar professionals en el camp de la nutrició molecular , amb èmfasi especial en les noves tecnologies com la transcriptòmica , la epigenòmica , la proteòmica , la metabolòmica i el concepte de biologia de sistemes , donat que la formació en aquestes àrees és fonamental per als nous professionals dins l’àmbit de la nutrició, que a més a més necessiten conèixer conceptes relacionats amb seguretat alimentària, qualitat i alimentació funcional. Aquestes necessitats es fonamenten, a més, en el cada cop més gran interès de la societat per millorar la qualitat de vida de llurs individus a través d’una nutrició personalitzad a i correcta, basada en el coneixement de les interaccions gens-nutrients i l’aplicació de noves eines diagnòstiques, basades en marcadors primerencs de possibles futures patologies.
Criteris d'admissió
Sistema i criteris per a l’accés al període formatiu
El període formatiu del programa de doctorat és el Màster Universitari de Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada , al que poden accedir graduats relacionats amb les ciències de la salut, de manera que poden accedir al Màster graduats (o llicenciats o diplomats) en Biologia, Bioquímica, Biotecnologia, Ciència i Tecnologia dels Aliments, Enologia, Farmàcia, Infermeria, Medicina, Nutrició Humana i Dietètica, Química, Veterinària i uns altres possibles estudis afins, així com estudiants amb titulacions estrangeres afins a aquestes. La Comissió dels Estudis podrà considerar l’admissió d’altres possibles titulats en funció de la seva formació específica.
Per accedir al període formatiu ( Màster Universitari de Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada ) es tindrà en compte el següent:
L’òrgan encarregat de prendre la decisió de quins alumnes són admesos en el període formatiu cada curs acadèmic serà la Comissió dels Estudis del programa de màster i doctorat. La Comissió valorarà els criteris que es detallen a continuació, tenint en compte els percentatges que es detallen en la valoració global:
- Expedient acadèmic universitari de l’estudiant, ponderat segons els estudis de procedència (80%).
- Valoració d’una declaració d’objectius redactada per l’estudiant (10%).
- Altres mèrits acadèmics, relacionats amb la titulació, que pugui aportar l’estudiant (com a coneixement d’anglès, cursos de formació específics, etc.) (10%).
Sistema i criteris per a l’accés al període d’investigació
Per accedir al període d’investigació del Doctorat de Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada es tindrà en compte el següent:
L’òrgan encarregat de prendre la decisió de quins alumnes són admesos en el període d’investigació cada curs acadèmic serà la Comissió dels Estudis del programa de Doctorat. La Comissió valorarà els criteris que es detallen a continuació, tenint en compte els percentatges que es detallen en la valoració global:
-
Expedient acadèmic universitari del període formatiu ( Màster Universitari de Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada ) (50%).
- NOTA: en cas de sol·licitar l’accés procedent d’una altra titulació oficial de Màster (adaptat a l’EEES) o havent cursat altres 60 crèdits oficials de postgrau, la Comissió valorarà l’expedient i el currículum acadèmic de l’alumne i si necessita cursar part o tot el període formatiu del programa (és a dir, el Màster Universitari de Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada ) prèviament a la seva admissió al període d’investigació.
- Valoració per part del tutor de Treball de finalització de Màster de les capacitats i habilitats de l’alumne per desembolicar-se amb soltesa en un entorn d’investigació (50%).
- No obstant això, malgrat els dos criteris anteriors, ha de tenir-se en compte que és CONDICIÓ INDISPENSABLE per ser admès en el període d’investigació que l’alumne compti amb l’ACCEPTACIÓ per part d’un dels professors integrants del programa (veure llista en l’apartat de " Tutoria de tesis ") per ser el seu DIRECTOR DE TESI DOCTORAL. En cas de no complir-se aquesta condició, l’alumne no podrà ser admès en el període d’investigació i no escau per a la valoració dels dos criteris anteriorment citats.
Criteris de lectura de tesi
Una vegada finalitzada la fase d‘experimentació i de redacció de Tesi Doctoral, de forma completa i coherent, l‘alumne estarà en disposició d‘iniciar els tràmits (seguint la normativa de la UIB) per a la seva defensa pública. Els criteris generals que es valoren per establir que un alumne està en disposició d‘iniciar aquests tràmits són els següents:
-
Haver realitzat un extens treball de recerca, original, en el camp de la Nutrició Molecular i la Nutrigenòmica aportant resultats contrastables, mitjançant la publicació d‘articles científics en revistes internacionals amb índex d‘impacte i/o la redacció de manuscrits d‘investigació originals destinats a realitzar els tràmits necessaris per a la seva publicació en aquestes revistes.
-
Haver mostrat els resultats experimentals o part d‘ells en congressos nacionals o internacionals relacionats amb el camp d‘estudi, mitjançant comunicacions en orals i/o en format de pòster.
-
Tot el treball experimental original a presentar ha de comptar amb la supervisió, revisió i aprovació del Director/s de Tesi Doctoral. De la mateixa manera, el Director/s de Tesi Doctoral deu/en donar el seu consentiment per a la redacció final i defensa pública de la Tesi
Tribunal per a la defensa de la Tesi
Una vegada aprovada la Tesi Doctoral per a la seva lectura i defensa per la comissió acadèmica del programa, el Director l’enviarà a l’òrgan responsable del programa per a la seva tramitació posterior.
L’òrgan responsable del programa enviarà a la Comissió de Doctorat de la Universitat la proposta d’experts que poden formar part del tribunal que ha de jutjar la tesi. La proposta ha d’incloure set membres (cinc titulars i dos suplents), doctors i experts en la matèria, i s'ha de tramitar mitjançant l’escrit que acrediti la idoneïtat curricular d’acord amb el currículum actualitzat.
Així mateix, s’haurà d’adjuntar l’informe corresponent, mitjançant model disponible en l’apartat " Impresos generals per a doctorats ", emplenat pel director/s de la tesi i, en el cas que sigui preceptiu segons contempla la normativa pròpia de la UIB, també l’informe del ponent, als quals hauran de donar el vistiplau el director de la titulació.
La Comissió, atesa la documentació rebuda, autoritzarà, si escau, la defensa de la tesi.
Objectius generals
L’objectiu fonamental d’aquest programa de doctorat és la formació d’estudiants que vulguin encaminar el seu futur professional cap a la investigació, el desenvolupament i la innovació, tant en entitats públiques com a privades, dins del camp de l’alimentació humana, la nutrició molecular i la nutrigenòmica. Els objectius generals del programa són:
-
Formar a futurs investigadors en el camp de la investigació en alimentació i nutrició, nutrició molecular i nutrigenòmica. Els nous doctors hauran de ser capaços d’utilitzar correctament les eines necessàries per poder dissenyar una investigació en temes de nutrició i alimentació, nutrició molecular i nutrigenòmica i dur-la a terme, ser capaces també de dirigir-la, interpretar els resultats i escriure'ls d’acord amb la literatura científica, publicar-los i disseminar-los per contribuir així al coneixement científic i a l’avanç de la ciència en general.
-
Oferir una formació integral per conèixer l’estat actual i el continu avanç de les bases científiques en el camp de la nutrició molecular, la nutrigenòmica i l’alimentació funcional.
-
Introduir als alumnes en el camp de l’aplicació de les tecnologies de la informació en la investigació bàsica i aplicada i donar-los la formació necessària perquè en el seu futur com a professionals i investigadors puguin dur a terme una contínua actualització en l’ús d’aquestes tecnologies i en la incorporació dels últims avanços.
Estructura del programa
El programa de doctorat consta de dos períodes diferenciats: un Període de Formació ( Màster Universitari de Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada ) i un Període d’Investigació , els criteris de la qual i titulacions d’accés (per a cada període) d’especifiquen en l’apartat de " Criteris d'admissió ".
Cursos de formació, estructura i perfil de competències del període de formació
L‘etapa de formació d‘aquests estudis correspon al Màster Oficial a Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada de la UIB. El màster consta d‘una oferta total de 93 crèdits ECTS, dels quals l‘alumne n‘ha de cursar obligatòriament un mínim de 60, un any acadèmic, i s‘ofereixen dos itineraris d‘especialització possibles. 30 crèdits són de caràcter obligatori i comú als dos itineraris, els quals ofereixen una formació integral amb els fonaments bàsics necessaris per als futurs titulats en Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada, en què s‘inclouen els coneixements moleculars, metabòlics i experimentals necessaris per als alumnes del màster i el doctorat. La resta de crèdits que ha de cursar l‘alumne es reparteixen entre dos itineraris d‘especialització diferents, dels quals se n‘ha de triar un: Recerca nutrigenòmica i nutrició personalitzada i Desenvolupament i innovació en nutrigenòmica i alimentació funcional. Aquests dos itineraris s‘ajusten, respectivament, als perfils de tipus investigador i professional, i tots dos obren la porta a la realització del doctorat.
El perfil d‘Investigació en Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada ofereix una formació que inclou el coneixement i l‘aplicació de les tecnologies de l‘era postgenòmica i l‘aplicació dels conceptes de biologia de sistemes i nutrició personalitzada. El perfil de Desenvolupament i Innovació en Nutrigenòmica i Alimentació Funcional també aporta formació relacionada amb la recerca i la nutrició més capdavantera, si bé té un caràcter professional marcat, que permetrà als alumnes adquirir coneixements i habilitats per poder espavilar-se amb facilitat en un entorn empresarial relacionat amb la nutrigenòmica, la nutrició personalitzada, la nutrició molecular, l‘alimentació funcional i la seguretat alimentària. Encara que aquest perfil pugui considerar-se al principi més empresarial que l‘altre, dóna accés igualment a la continuació dels estudis de doctorat mitjançant la realització de la tesi doctoral, ja que la formació com a doctor també és important per a qui vulgui desenvolupar-se professionalment en un entorn empresarial.
L‘estructura general dels cursos de formació es pot consultar a l’apartat " Assignatures " del Màster Universitari de Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada.
Aquesta estructura pot resumir-se així:
Amb els continguts que es desenvolupen al llarg del màster, s‘adquireix tota una sèrie de competències que es detallen a continuació (G indica genèriques i E indica específiques):
Competències | Genèriques (G) | |
---|---|---|
Capacitat d‘organitzar i planificar les activitats pròpies del camp de treball | G1 | |
Capacitat d‘aplicar el pensament crític, lògic i creatiu en el treball | G2 | |
Capacitat d‘incorporar els avenços científics al camp professional | G3 | |
Capacitat de treballar de manera autònoma i amb iniciativa | G4 | |
Habilitat i flexibilitat per solucionar problemes de manera efectiva | G5 | |
Capacitat per formular hipòtesis i dissenyar els estudis idonis per a la seva verificació | G6 | |
Habilitat per analitzar dades i extreure conclusions dels resultats de recerca | G7 | |
Capacitat per treballar interdisciplinàriament | G8 | |
Respecte per l‘ètica i la integritat intel·lectual | G9 | |
Capacitat per valorar i participar en el treball en equip | G10 | |
Habilitat per recollir i sistematitzar la bibliografia de recerca i professional de la disciplina | G11 | |
Capacitat per analitzar críticament la bibliografia rellevant | G12 | |
Capacitat per articular el coneixement en presentacions orals i escrites | G13 | |
Comprensió avançada del context global en què es desenvolupa l‘àrea d‘especialitat | G14 | |
Capacitat de desenvolupar el treball en anglès (idioma científic internacionalment reconegut en la disciplina) | G15 | |
Aprenentatge de les capacitats i possibilitats de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) en l‘àrea de la disciplina | G16 | |
Apreciació que el coneixement avançat proporciona la capacitat de lideratge en l‘àrea d‘especialitat | G17 | |
Comprensió del valor dels coneixements adquirits per a la comunitat | G18 | |
Capacitat per involucrar-se en aspectes de la societat contemporània | G19 | |
Habilitat per analitzar el balanç risc/benefici dels nutrients i altres compostos dels aliments | G20 | |
Específiques (E) | ||
Coneixement de les bases moleculars de les interaccions dels nutrients amb el genoma i la seva expressió | E1 | |
Coneixement de la relació entre la nutrició i l‘estat de salut | E2 | |
Coneixement de la relació entre dieta i patologies | E3 | |
Aplicació dels coneixements de la disciplina per a la promoció de la salut | E4 | |
Coneixement en profunditat de l‘àmbit de la nutrigenòmica i la nutrició personalitzada i la seva repercussió en la societat | E5 | |
Coneixement i capacitat d‘aplicar el concepte de biologia de sistemes | E6 | |
Coneixement dels components bioactius i funcionals dels aliments | E7 | |
Coneixement de la regulació del metabolisme energètic i la influència dels components funcionals dels aliments | E8 | |
Coneixement de la complexitat del metabolisme dels nutrients | E9 | |
Integració del coneixement de les principals vies metabòliques i el paper dels nutrients en situacions de salut i malaltia | E10 | |
Capacitat de dissenyar correctament estudis experimentals i aplicar-los al camp de la nutrigenòmica i la nutrició molecular | E11 | |
Aplicació correcta de l‘anàlisi estadística en el camp de la nutrigenòmica | E12 | |
Coneixement de les fonts de finançament per a la recerca, el desenvolupament i la innovació dins de l‘àmbit de la disciplina | E13 | |
Aplicació de tècniques específiques de laboratori relacionades amb l‘àmbit de la nutrició molecular i la nutrigenòmica | E14 | |
Coneixement dels últims avenços dins del camp de la nutrigenòmica, la nutrició personalitzada i la nutrició molecular i adquisició de les habilitats necessàries per mantenir-se en actualització constant | E15 | |
Coneixement del funcionament de les empreses del sector i dels seus departaments de R+D+I | E16 | |
Habilitat per espavilar-se amb facilitat en un entorn professional relacionat amb la nutrigenòmica, la nutrició personalitzada, la nutrició molecular i l‘alimentació funcional | E17 | |
Capacitat d‘espavilar-se en un entorn relacionat amb la seguretat alimentària i les seves implicacions en el camp dels nous aliments | E18 | |
Coneixement de la composició dels aliments i els efectes de les modificacions a causa de la manipulació humana | E19 | |
Coneixement de les bases de la legislació alimentària | E20 | |
Coneixement de les bases de la protecció de la propietat intel·lectual en la disciplina | E21 | |
Coneixement del mercat en l‘àmbit de l‘alimentació | E22 | |
Comprensió de la diversitat d‘àmbits de coneixement que formen part de l‘àrea de la nutrigenòmica i la nutrició personalitzada | E23 | |
Coneixement dels fonaments bàsics de la cronobiologia i el control dels estats de vigilància | E24 |
Especificació de les característiques del pràcticum i del treball de final de màster (o etapa de cursos de formació)
Els alumnes han de cursar, de manera obligatòria, una assignatura de tipus pràcticum tant si segueixen l‘itinerari 2A (amb Practicum : Treball de Recerca) com el 2B (amb Practicum : Pràctiques en Empreses del Sector). (Consulteu fitxes de les assignatures.) En totes dues assignatures l‘alumne ha de realitzar un extens treball pràctic sota la tutela d‘un professor doctor del màster (en Practicum : Treball d‘Investigació) o d‘un tutor d‘una de les empreses associades al màster (en Practicum : Pràctiques en Empreses del Sector) conjuntament amb un professor doctor del màster (que ha de realitzar també un seguiment de l‘alumne durant el desenvolupament de les pràctiques). Totes dues assignatures consten de 9 crèdits i es troben estretament lligades al Treball de Fi de Màster (6 crèdits), a la avaluació del qual s‘ha de presentar una memòria sobre el treball i l‘aprenentatge que s‘ha dut a terme durant el practicum , inclosos els resultats i la discussió científica sobre aquests. La memòria esmentada ha de ser presentada en defensa oral pública davant d‘un tribunal aprovat per l‘òrgan directiu del màster i ha d‘incloure professors doctors del màster i, si escau, pot incloure personal extern de l‘entorn empresarial o professors convidats. El tribunal realitza una avaluació de la memòria presentada i de la seva defensa, que es té en compte en la nota final. Aquestes assignatures són de caràcter introductori en el camp de la recerca i el desenvolupament i poden suposar una connexió de l‘etapa de cursos de formació amb el començament efectiu de l‘etapa investigadora de l‘alumne de doctorat, en què l‘alumne desenvoluparà la major part del seu treball de recerca per a l‘obtenció del títol de doctor.
Antecedents del programa
Un fet important dels estudis que aquí es presenten són els antecedents , ja que els estudis provenen de l‘adaptació del programa de doctorat en Nutrició i Metabolisme , coordinat per la UIB, a la nova normativa d‘estudis oficials de postgrau establerta pel Reial Decret 56/2005 i, posteriorment, pel Reial Decret 1393/2007. El programa de doctorat de Nutrició i Metabolisme ha tingut un gran èxit, que queda reflectit en el nombre mitjà d‘alumnes matriculats durant les seves edicions i en el fet que ha tingut el segell de Doctorat de Qualitat per part del MEC des de l‘any 2003, des de l‘inici de dita menció, renovat cada any acadèmic , i en què ja participaven la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili , que continuen col·laborant en els cursos de formació.
Interès i rellevància acadèmica, científica i professional
La ciència de la nutrició el segle XXI incorpora el coneixement del metabolisme, de les interaccions gens-nutrients ( nutrigenòmica ) i dels aliments, amb la finalitat de millorar l‘alimentació i la salut i oferir, cada vegada més, una nutrició personalitzada . Aquests estudis de màster i doctorat pretenen formar professionals especialitzats en aquest camp, des de l‘investigador que contribuirà a descobrir noves propietats dels nutrients i components dels aliments i fonamentar-les adequadament, passant pel professional que contribuirà al disseny de nous aliments amb efectes positius per a la salut dins de l‘entorn de l‘alimentació funcional i els aspectes relacionats de tecnologia dels aliments , coneixent també el camp de la seguretat alimentària i les lleis i normatives relacionades , fins al professional que es dedicarà a la recerca en nutrició molecular . Ha de considerar-se que la societat en general planteja cada dia més qüestions d‘aquest tipus i reclama, cada vegada més, avenços en aquests camps i més professionals qualificats.
S‘han de remarcar, a més, una sèrie d‘indicadors que posen de manifest la rellevància acadèmica, científica i professional dels estudis proposats i de la seva plantilla docent:
-
L‘elevat nombre i la rellevància de les publicacions dels grups de recerca involucrats en el projecte.
-
Aquests estudis es troben emparats per especialistes de la Xarxa d‘Excel·lència Europea de Recerca en Nutrigenòmica , la NuGO (European Nutrigenomics Organization). La NuGO és una xarxa única en aquest camp, avalada per la concessió per part de la Comissió Europea del distintiu de “xarxa d‘excel·lència investigadora” i per la qualitat científica dels seus membres, entre els quals figuren els membres del grup de recerca de la UIB que coordina aquests estudis (el grup de recerca dirigit pel doctor Andreu Palou). L‘existència de l‘organització en l‘àmbit europeu posa de manifest el gran interès que genera el tema de la nutrició i la nutrigenòmica, una part fonamental dels continguts del màster i el doctorat.
-
Un altre indicador de la rellevància acadèmica, científica i professional dels estudis i de la plantilla de professorat són els importants projectes del seu director com a IP i en col·laboració amb el seu grup de recerca, com ara el reconeixement com a grup CIBER (Centres de Recerca Biomèdica en Xarxa): CB 06/03/0060 (l‘IP és el mateix doctor Andreu Palou), dins del CIBER Fisiopatologia de l‘Obesitat i Nutrició . S‘ha de tenir en compte que, en el Pla nacional de recerca científica, desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+I) per al període 2004-2007, aprovat per acord del Consell de Ministres de 7 de novembre de 2003, i en el Programa Enginy 2010, que constitueix un instrument prioritari en polítiques públiques de R+D+I, s‘estableix la necessitat d‘impulsar la recerca d‘excel·lència en biomedicina i ciències de la salut, que es realitza en el Sistema Nacional de Salut, per mitjà del desenvolupament i potenciació d‘estructures estables de recerca cooperativa en xarxa. Amb aquest objectiu, s‘ha desenvolupat l‘any 2006 una política de potenciació i consolidació de les estructures, a través de la incorporació de grups de recerca a Centres de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) amb personalitat jurídica pròpia i constituïts en àrees temàtiques d‘interès per al Sistema Nacional de Salut.
-
A part, el grup i l‘IP tenen nombrosos projectes de recerca , tant en l‘àmbit espanyol com internacional, on poden destacar-se, per exemple, el projecte AGL2006-04887/ALI “Nutrigenòmica funcional en l‘obesitat. Efecte dels components de la llet materna i nutrients específics durant el desenvolupament postnatal primerenc sobre la resistència a l‘obesitat i les seves complicacions metabòliques en l‘edat adulta” i el projecte “Identification and prevention of dietary- and lifestyle-induced health effects in children and infants” ( IDEFICS ), subvencionat pel VI Programa Marc de la Unió Europea , entre altres.
-
Els investigadors involucrats en el màster i la formació doctoral tenen també una àmplia experiència en la realització de treballs de recerca en col·laboració amb socis internacionals, que s‘han anat traduint, des de fa anys, en la petició de projectes de recerca internacionals i xarxes de cooperació científica (com BIOCLAIMS, “Bioactive food components, mitochondrial function and health, COST FA0602 ”, “Xarxa temàtica de recerca cooperativa G03/028 ”, “Dietary lipids as risk factors in development ( DLARFID ). Mechanistic issues. QLRT2001001832000/C324/11”, “Body weight control and energy expenditure. Funtional food and nutrition technology, COST action 918 ”, “Metabolic integration and energy control. Regulation of energy balance from brown adipocytes to whole animals, Human Capital and Mobility-Network , ERBCHRXCT940490”, etc.), en la publicació d‘articles originals en revistes d‘impacte i en l‘intercanvi d‘investigadors, tant en formació com doctors amb experiència.
-
Així mateix, els investigadors involucrats en els estudis també tenen una àmplia experiència en contactes empresarials, que s‘han traduït en nombroses ocasions en contractes de col·laboració (habitualment continuats mitjançant renovacions anuals) que el grup de recerca ha signat en els últims anys amb empreses de rellevància, com ara: Flora-Unilever , Mercadona , Cognis , Corporación Alimentaria Peñasanta, SA (Central Lechera Asturiana ), Puleva Biotech, Natraceutical i Casa Tarradellas , entre d‘altres. Les col·laboracions esmentades han repercutit de manera molt positiva en el projecte de màster i doctorat, ja que han permès establir acords de col·laboració per a la participació activa d‘empreses amb l‘acceptació i autorització d‘alumnes en període de pràctiques.
-
La presència destacada en fundacions i organismes de màxim prestigi a Europa, com ara: ILSI (International Life Sciences Institute, fundació que integra les principals empreses mundials d‘alimentació, com ara Coca-Cola, Nestlé, Danone, etc.) i FIAB (federació espanyola d‘empreses d‘alimentació i beguda). A més, s‘ha de comentar també la presència en òrgans oficials com AESAN ( Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ), el Comitè Científic el qual ha presidit el professor Palou, i del que forma part actualment la també professora del programa la Dra. Catalina Picó; i el SCF ( Scientific Committee on Food ; Comitè Científic de l‘Alimentació Humana), entre el 1997 i el 2002, continuat com plafó científic de nutrició (productes dietètics, nutrició i al·lèrgies) de l‘EFSA ( Autoritat Europea en Seguretat Alimentària ), dels quals el professor Palou ha estat també vicepresident. Totes dues institucions (AESA i EFSA) constitueixen els principals òrgans oficials d‘assessorament dels governs en matèria de seguretat alimentària, d‘Espanya i la UE, respectivament. Una altra mostra de presència en l‘àmbit científic relacionat amb el tema del màster i el doctorat és el fet que el grup del professor Palou va formar part del comitè organitzador de la 3a Conferència Internacional sobre Nutrigenòmica que, sota el títol “ Nutrigenòmica a la Nutrició Personalitzada ”, es va celebrar a Palma el novembre de 2005.
Línies de recerca
-
Nutrició, gens i patologies.
-
Nutrigenòmica i nutrició personalitzada.
-
Aliments funcionals. Seguretat i qualitat alimentària.
Els estudis de màster i de doctorat en Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada ofereixen una formació especialitzada , dirigida cap a la formació de professionals en l’àmbit de la nutrició molecular , amb atenció especial a les noves tecnologies com la transcriptòmica , l’ epigenòmica , la proteòmica , la metabolòmica i la biologia de sistemes , ja que aquesta formació és fonamental per als nous professionals de la nutrició, per als quals també és cada vegada més important tenir coneixements sobre aspectes relacionats amb la seguretat i la qualitat alimentària i sobre l’alimentació funcional. La necessitat d‘aquests professionals rau en la importància que adquireix, cada vegada més, l’interès de la societat per obtenir una millor qualitat de vida a través d’una alimentació correcta i personalitzada, basada en els nous coneixements de les interaccions gens-nutrients i l’aplicació de noves eines diagnòstiques, fonamentades en marcadors primerencs de malaltia. D‘altra banda, es fa cada vegada més evident que, a part de l’aplicació de conceptes nutricionals sobre la població general, és cada vegada més rellevant l’ aplicació de la nutrició personalitzada , que permet aprofundir en característiques nutricionals i metabòliques de petits grups i poblacions i, fins i tot, individuals.
Tutoria de tesi
Dr. Andreu Palou Oliver
Categoria | CU |
---|---|
Departament | BFiCS |
Àrea | BiBM |
Grup d’Investigació | BBMNB-Nutrigenòmica |
Telèfon | 971173170 |
Localització | Ed. Mateu Orfila, Q.30 |
andreu.palou
![]() |
Dra. Ana M. Rodríguez Guerrero
Categoria | TU |
---|---|
Departament | BFiCS |
Àrea | BiBM |
Grup d’Investigació | BBMNB-Nutrigenòmica |
Telèfon | 971259617 |
Localització | Ed. Mateu Orfila, Q.11 |
amrodriguez
![]() |
Dra. Francisca Serra Vich
Categoria | TU |
---|---|
Departament | BFiCS |
Àrea | NiB |
Grup d’Investigació | BBMNB-Nutrigenómica |
Telèfon | 971173051 |
Localització | Ed. Mateu Orfila, Q.9 |
francisca.serra
![]() |
Dra. Catalina Picó Segura
Categoria | TU |
---|---|
Departament | BFiCS |
Àrea | BiBM |
Grup d’Investigació | BBMNB-Nutrigenòmica |
Telèfon | 971173454 |
Localització | Ed. Mateu Orfila, Q. 10 |
cati.pico
![]() |
Dra. M. Luisa Bonet Piña
Categoria | TU |
---|---|
Departament | BFiCS |
Àrea | BiBM |
Grup d’Investigació | BBMNB-Nutrigenòmica |
Telèfon | 971172734 |
Localització | Ed. Mateu Orfila, Q. 32 |
luisabonet
![]() |
Dra. Paula Oliver Vara
Categoria | TU |
---|---|
Departament | BFiCS |
Àrea | BiBM |
Grup d’Investigació | BBMNB-Nutrigenòmica |
Telèfon | 971172548 |
Localització | Ed. Mateu Orfila, Q. 8 |
paula.oliver
![]() |
Dr. Joan Ribot Riutort
Categoria | TU |
---|---|
Departament | BFiCS |
Àrea | BiBM |
Grup d’Investigació | BBMNB-Nutrigenòmica |
Telèfon | 971259506 |
Localització | Ed. Mateu Orfila, Q. 31 |
joan.ribot
![]() |
Dra. Francisca Barceló Mairata
Categoria | TU |
---|---|
Departament | BFiCS |
Àrea | BiBM |
Grup d’Investigació | BMiC |
Telèfon | 971173149 |
Localització | Ed. Guillem Colom, 13 |
francisca.barcelo
![]() |
Dr. Rubén V. Rial Planas
Categoria | CU |
---|---|
Departament | BFiCS |
Àrea | F |
Grup d’Investigació | Grup d‘Invest. en Neurofisiologia |
Telèfon | 971173147 |
Localització | Ed. Guillem Colom - Mòdul de Fisiologia, Despatx 4 |
rvrial
![]() |
Dra. Juana Sánchez Roig
Categoria | Investigadora Postdoctoral CAIB |
---|---|
Departament | |
Àrea | |
Grup d’Investigació | BBMNB-Nutrigenòmica |
Telèfon | 971259507 |
Localització | Ed. Mateu Orfila, Q. 14 |
joana.sanchez
![]() |
Dra. Teresa Priego Cuadra
Categoria | Investigadora Postdoctoral CIBER |
---|---|
Departament | |
Àrea | |
Grup d’Investigació | BBMNB-Nutrigenòmica |
Telèfon | 971259507 |
Localització | Ed. Mateu Orfila, Q. 14 |
teresa.priego
![]() |
Processos administratius i altres dades d'interès
-
Preinscripció i matrícula
http://postgrau.uib.cat/calendaris/administratiu/ -
Adreces i telèfons de contacte del personal administratiu
http://postgrau.uib.cat/calendaris/administratiu/serveis_administratius/ -
Adreces i telèfons de contacte del personal administratiu del C.E.P.:
http://cep.uib.es/EstructuraIPersonal/
Professor/a coordinador/a del programa:
Director de la titulació :
Dr. Andreu Palou Oliver
Categoria | CU |
---|---|
Telèfon | 971 17 3170 - Fax : 971 17 3426 |
Localització | Despatx núm. Q. 30, planta baixa edifici Mateu Orfila, Universitat de les Illes Balears, ctra. Valldemossa, km 7,5, 07122, Palma. |
andreu.palou
![]() |
Co-directora de la titulació :
Dra. Ana M. Rodríguez
Categoria | TU |
---|---|
Telèfon | 971 25 9617 - Fax : 971 17 3426 |
Localització | Despatx núm. Q.11, planta baixa edifici Mateu Orfila, Universitat de les Illes Balears, ctra. Valldemossa, km 7,5, 07122, Palma. |
amrodriguez
![]() |
Altres llocs web relacionats:
Laboratorio de Biología Molecular, Nutrición y Biotecnología - LBNB ( http://palou.uib.es )
Formulari per a la presentació de suggeriments sobre el programa
Formulari de suggeriment o queixa
- http://postgrau.uib.es/digitalAssets/196/196336_queixes_suggeriments_ca.doc
Sistema de garantia de qualitat
Composició nominal de la Comissió de Garantia de Qualitat (CGQ)
Responsable de qualitat | Ana María Rodríguez Guerrero |
---|---|
PDI | Catalina Picó Segura |
PDI | Francisca Serra Vich |
PDI | Mª Luisa Bonet Piña |
PAS | Margarita Moranta Prieto |
Alumne | Juana Mª Torrens García |
Membres suplents | Paula Oliver Vara, Joan Ribot Riutort, Juana Sánchez Roig |
- Comissió de Garantia de Qualitat (CGQ)
- Compromís del títol amb la qualitat
- Memòria anual de seguiment i avaluació de la titulació (pendent revisió ortogràfica)
- Manual de qualitat de la UIB
- Procès de gestió i revisió d‘incidències, reclamacions i suggeriments
- El Sistema de Garantia de Qualitat d’aquest Programa de Doctorat es troba recollit i està basat en el Sistema de Garantia Intern de Qualitat de la UIB (SGIQ)
Comentaris i suggeriments
Si voleu ajudar-nos a millorar o teniu qualque cosa a dir, podeu fer-ho al formulari de contacte sobre els estudis de doctorat a la UIB