Doctorat en Salut Global, Serveis de Salut i Atenció Sociosanitària

Any acadèmic 2021-22

Línies de recerca

  1. Promoció de la salut i prevenció de malalties prevalents
  2. Epidemiologia, salut pública global i desigualtats en salut
  3. Efectivitat i implementació d’intervencions complexes
  4. Investigació clínica i epidemiològica
  5. Cronicitat, multimorbilitat i dependència
  6. Evidències en cures de salut i atenció sociosanitària
  7. Investigació en serveis i polítiques de salut
  8. Tecnologies de la informació i comunicació aplicades a la salut i al benestar

Competències generals i específiques

Competències bàsiques

  • CB11 - Comprensió sistemàtica d'un camp d'estudi i mestratge de les habilitats i mètodes de recerca relacionats amb aquest camp.
  • CB12 - Capacitat per concebre, dissenyar o crear, implementar i adoptar un procés substancial d'investigació o creació.
  • CB13 - Capacitat per contribuir a l'expansió de les fronteres del coneixement a través de la recerca original.
  • CB14 - Capacitat per a realitzar una anàlisi crítica i d'avaluació i síntesi d'idees noves i complexes.
  • CB15 - Capacitat per comunicar-se amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en els modes i llengües que s'utilitzen habitualment en la seva comunitat científica internacional.
  • CB16 - Capacidad de fomentar, en contextos académicos y profesionales, el avance científico, tecnológico, social, artístico o cultural dentro de una sociedad basada en el conocimiento.

Habilitats i capacitats personals

  • CA01 - Actuar en contextos on hi ha poca informació específica.
  • CA02 - Trobar les preguntes clau que han de ser contestades per resoldre un problema complex.
  • CA03 - Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
  • CA04 - Treballar en equip i de forma autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
  • CA05 - Integrar coneixements, tractar amb complexitat i emetre judicis amb informació limitada.
  • CA06 - Crítica i defensa intel·lectual de solucions.

Requisits d'accés i d'admissió

El perfil d'ingrés recomanat per al programa de doctorat en Salut Global, Serveis de Salut i Atenció Sociosanitària és el de llicenciats, graduats o diplomats en àrees afins a la recerca en salut pública global, serveis de salut, cronicitat, cures i atenció sociosanitària com a Infermeria, Medicina, Fisioteràpia, Ciències de l'Activitat Física o Treball Social, que estiguin en possessió d'un títol de màster universitari (excepte per a llicenciats o graduats amb un nivell 3 de MECES) o tinguin formació sanitària especialitzada (EIR, MIR, etc.) i que compleixin tots els requisits especificats en l'RD 99/2011 i en l'RD 43/2015.

En aquest sentit i sense perjudici que el doctorand hagi realitzat altres estudis equivalents, els màsters oferts per la UIB i relacionats amb alguna de les línies de recerca del Programa de Doctorat són:

  • Màster Universitari de Investigació en Salut i Qualitat de Vida
  • Màster Universitari de Investigació Biomèdica
  • Màster Universitari en Psicologia General Sanitària
  • Màster Universitari en Neurociències
  • Màster Universitari en Nutrició i Alimentació Humana
  • Màster Universitari en Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada
  • Màster Universitari en Evolució i Cognició Humana
  • Màster Universitari en Investigació i Innovació en Salut (pendent de verificació per part ANECA).

No obstant això, el Programa de doctorat pot admetre estudiants amb altres titulacions diferents de les indicades sempre que la Comissió Acadèmica així ho accepti. S'admetran els alumnes que hagin cursat màsters en matèries afins, que segons el parer de la comissió acadèmica els permetin un correcte desenvolupament del programa de doctorat.

Es recomana un nivell d'anglès que permeti als estudiants la lectura de publicacions internacionals, l'escriptura d'articles internacionals, així com l'assistència i participació en congressos internacionals (equivalent a B2) i de qualsevol de les altres dues llengües del doctorat (castellà i/o català).

L'admissió de l'alumnat de doctorat es durà a terme per la comissió acadèmica del programa de doctorat que aplicarà com a criteris d'admissió els següents (ponderació):

  • L'expedient acadèmic de les titulacions prèvies de Grau i Postgrau (60%). La puntuació obtinguda en cadascuna de les assignatures es ponderarà sobre la base del nombre de crèdits de l'assignatura, independentment de si són assignatures de grau (o de diplomatures o de llicenciatures) o de postgrau. S'utilitzarà l'escala de puntuació d'assignatures de 0 a 10, per tractar-se d'un sistema de puntuació estès a la majoria dels països i per ser fàcilment escalable a altres sistemes. En el cas d'estudiants amb titulació estrangera amb una escala de puntuació diferent, es podrà sol·licitar l'equivalència de la nota mitjana estrangera a través del servei d'equivalència de nota mitjana del Ministeri d'Educació i Formació Professional (http://www.educacionyfp.gob.es/eu/servicios-al-ciudadano/catalogo/gestion-titulos/estudios-universitarios/titulos-extranjeros/equivalencia-notas-medias.html).
  • Valoració d'una declaració de motius que impulsen al doctorand a matricular-se en aquest programa de doctorat (30%). Dins d'aquest apartat es valorarà el projecte de tesi, el grau de motivació, la claredat de l'exposició i la relació amb les línies de recerca que integren el programa.
  • Altres mèrits: (10%). Es valoraran els mèrits acadèmics i científics que vagin més enllà de l'expedient acadèmic, com poden ser cursos d'especialització, historial de col·laboracions amb grups de recerca, publicacions, assistències a congressos i experiència professional.

Els i les estudiants que no estiguin en possessió d'una titulació adequada al perfil d'ingrés recomanat hauran de justificar-lo en la declaració d'objectius, la qual serà avaluada per la comissió acadèmica del programa de doctorat que, si ho considera oportú, podrà sol·licitar una entrevista personal amb l'estudiant per a aprovar la seva admissió al Programa (aquest aspecte és particularment aplicable al cas d'estudiants estrangers per la possible varietat de titulacions de procedència).

Informació de suport i orientació

La comissió acadèmica del programa de doctorat assignarà un tutor per al sol·licitant (un cop sigui admès). El tutor serà un doctor amb experiència investigadora acreditada i que participa en el programa de doctorat. Dins dels sis mesos a partir de la primera inscripció, la comissió acadèmica del doctorat assignarà a cada estudiant un director de tesi, que pot o no ser el mateix que el tutor.

La direcció i el seguiment de les activitats formatives del doctorand i de la seva tesi doctoral s'ajustaran als procediments per a doctorats de la UIB (RD99/2011), el Reglament d’ordenació dels ensenyaments universitaris de doctorat de la UIB (https://seu.uib.cat/fou/acord/13084/) i la memòria verificada del títol, que es pot consultar a l'apartat de Resultats. Els tràmits administratius i acadèmics que ha de fer l’estudiant durant el doctorat es poden consultar a la web de l’Escola de Doctorat de la UIB, a la secció de Tràmits: