Doctorat en Nutrició Humana i Patologies Associades
Any acadèmic 2024-25
Podeu revisar la informació de l'oferta per a l'any acadèmic 2023-24.
- Línies de recerca
- Competències generals i específiques
- Requisits d'accés i d'admissió
- Relació de convenis del programa de doctorat
- Informació de suport i orientació
Línies de recerca
Les línies de recerca d’aquest programa de doctorat són:
L1: Nutrició comunitària, intervenció nutricional i estils de vida
En aquesta línia de recerca s’analitzen els models alimentaris i estils de vida en tots i cadascun dels grups d’edat i condició de les poblacions humanes, els factors determinants que fan que aquests siguin més o menys saludables, així com la seva modificació mitjançant intervencions dirigides, amb l’objectiu final d’incrementar-ne l’estat nutricional i de salut.
L2: Nutrició, estrès oxidatiu i cognició
Aquesta línia de recerca determina el rol de les diferents molècules immerses en els processos nutricionals i el metabolisme, amb atenció principal als biomarcadors de l’estat oxidatiu i inflamatori, per cercar el manteniment i la millora de les funcions corporals, entre les quals hi ha els mecanismes i funcions cognitives.
L3: Patologies associades a la nutrició: risc cardiovascular i disfuncions metabòliques
S’analitza la relació entre l’estat nutricional de la persona i les alteracions patològiques associades, com ara, principalment, les patologies cardiovasculars i les disfuncions metabòliques. S’investigaran els factors nutricionals com a factors coadjuvants de les teràpies d’aquestes patologies de prevalença elevada.
Competències generals i específiques
Objectius acadèmics: s’obtindrà el títol de doctor mitjançant la investigació avançada en nutrició humana i les patologies associades.
Objectius professionals: s’adquiriran eines d’investigació avançada en nutrició bàsica i clínica, com ara tècniques avançades de recerca bibliogràfica, en ètica i integritat de la investigació científica, en l’elaboració de publicacions científiques, així com mobilitat i estades en centres de recerca nacionals i internacionals de prestigi. La formació adquirida farà compatible l’activitat assistencial amb l’activitat investigadora, com també farà possible l’arribada d’informació científica a l’àmbit clínic, obtenint més capacitat diagnòstica i terapèutica de les patologies més prevalents originades per alteracions nutricionals.
Competències bàsiques
- CB11 - Comprensió sistemàtica d'un camp d'estudi i domini de les habilitats i mètodes de recerca relacionats amb aquest camp.
- CB12 - Capacitat de concebre, dissenyar o crear, posar en pràctica i adoptar un procés substancial de recerca o creació.
- CB13 - Capacitat per contribuir a l'ampliació de les fronteres del coneixement a través d'una recerca original.
- CB14 - Capacitat de realitzar una anàlisi crítica i d'avaluació i síntesi d'idees noves i complexes.
- CB15 - Capacitat de comunicació amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en les maneres i idiomes d'ús habitual en la seva comunitat científica internacional.
- CB16 - Capacitat de fomentar, en contextos acadèmics i professionals, l'avanç científic, tecnològic, social, artístic o cultural en una societat basada en el coneixement.
Habilitats i capacitats personals
- CA01 - Treballar en contextos en els quals hi ha poca informació específica.
- CA02 - Trobar les preguntes clau que cal respondre per resoldre un problema complex.
- CA03 - Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
- CA04 - Treballar tant en equip com de manera autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
- CA05 - Integrar coneixements, enfrontar-se a la complexitat i formular judicis amb informació limitada.
- CA06 - La crítica i defensa intel·lectual de solucions.
Requisits d'accés i d'admissió
Aquest programa de doctorat es destina a alumnes llicenciats o graduats en ciències de la vida o de la salut que hagin cursat màsters oficials, que integrin algun concepte en matèria nutricional en els seus programes, com és el cas dels que estan implantats a la UIB o en altres universitats. També va dirigit a graduats amb un nivell 3 del Marc Espanyol de Qualificació per a l'Educació Superior (MECES) o a aquells titulats universitaris amb formació sanitària especialitzada que tinguin alguna matèria nutricional bàsica en els seus programes docents i formació prèvia i que compleixin amb tots els requisits especificats en el RD 99/2011 i en el RD 43/2015.
Així, i sense perjudici que l’alumne hagi fet altres estudis equivalents, els màsters oferts per la UIB i relacionats amb alguna de les línies de recerca del present programa de doctorat són:
- Màster Universitari en Nutrició i Alimentació Humana
- Màster Universitari en Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada
- Màster Universitari en Recerca en Salut i Qualitat de Vida
- Màster Universitari en Recerca Biomèdica
- Màster Universitari en Psicologia General Sanitària
- Màster Universitari en Neurociències
- Màster Universitari en Recerca i Innovació en Salut
També podran provenir de màsters d'altres universitats espanyoles o estrangeres, a valorar en cada cas.
No obstant això, el Programa de Doctorat podrà admetre alumnes amb altres titulacions diferents a les indicades de grau i postgrau, sempre que la seva formació curricular prèvia tingui relació amb la temàtica, és a dir, que integrin algun concepte en matèria nutricional en els seus programes, i la Comissió Acadèmica, després de la seva valoració, així ho accepti.
Es recomana un nivell d'anglès equivalent a B2 que permeti als estudiants la lectura de publicacions internacionals, l'escriptura d'articles internacionals, així com l'assistència i participació en congressos internacionals.
L'admissió de l'alumnat de doctorat es durà a terme per part de la Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat. Els criteris d'admissió estaran determinats pels perfils d'ingrés definits; a més, serà un criteri d'admissió necessari i específic d'aquest programa que l'alumnat hagi cursat matèries bàsiques en nutrició i alimentació humana en el seu programa de grau o equivalent, o en el seu programa de màster universitari o equivalent. En cas que el nombre de preinscripcions superi el nombre de places disponibles, s'aplicaran com a criteris de selecció els punts de la ponderació següent:
- L'expedient acadèmic de les titulacions prèvies de grau i postgrau i la formació sanitària especialitzada (40%). La puntuació obtinguda a cada assignatura es ponderarà sobre la base del seu nombre de crèdits, independentment de si són assignatures de grau (o de diplomatures o de llicenciatures) o de postgrau. S'utilitzarà l'escala de puntuació d'assignatures de 0 a 10, ja que es tracta d'un sistema de puntuació estès a la majoria dels països i és fàcilment escalable a altres sistemes. En el cas d'estudiants amb titulació estrangera amb una escala de puntuació diferent, se'ls sol·licitarà l'equivalència de la nota mitjana estrangera a través del servei d'equivalència de nota mitjana del Ministeri d'Educació i Formació Professional (http://www.educacionyfp.gob.es/eu/servicios-al-ciudadano/catalogo/gestion-titulos/estudios-universitarios/titulos-extranjeros/equivalencia-notas-medias.html)
- Es valorarà especialment que el programa (o programes) cursat de les titulacions prèvies de grau i postgrau inclogui matèries bàsiques en nutrició (20%).
- Valoració d’una declaració escrita amb els motius que impulsen el doctorand a matricular-se en el programa de doctorat (15%). Dins aquest apartat es valorarà el grau de motivació, la claredat de l’exposició i la relació amb les línies de recerca que integren el programa.
- Entrevista personal amb el doctorand (15%). Es valorarà la declaració dels objectius perseguits per part del sol·licitant i la seva adequació a la temàtica i objectius formatius del Programa de Doctorat, així com també la probabilitat de viabilitat i èxit en el desenvolupament i futura defensa de la tesi doctoral.
- Coneixement de l'idioma anglès (5%). Es demostrarà mitjançant l'aportació d'un document emès per algun organisme similar a una escola oficial d'idiomes que certifiqui aquest coneixement i nivell.
- Altres mèrits (5%). Es valoraran els mèrits acadèmics i científics que vagin més enllà de l'expedient acadèmic, com poden ser cursos d'especialització, historial de col·laboracions amb grups de recerca, publicacions, assistències a congressos i experiència professional, amb preferència a aquells que tinguin relació directa amb la temàtica pròpia d'aquest programa de doctorat.
Relació de convenis del programa de doctorat
Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa)
Informació de suport i orientació
Abans d’acabar el primer any, el doctorand ha d’elaborar un pla de recerca (https://edoctorat.uib.cat/Gestio_Doctorands/Tramits/pla_de_recerca/) que, almenys, ha d’incloure la metodologia a utilitzar i els objectius a assolir, així com els mitjans i la planificació temporal per aconseguir-ho (https://edoctorat.uib.cat/Gestio_Doctorands/Tramits/pla_de_recerca/).
Aquest pla es pot millorar i detallar al llarg de l’estada al programa, i l’han d’avalar el tutor i el director.
Aquest pla de recerca s’ha de presentar davant la comissió acadèmica del programa de doctorat per a l’aprovació pertinent.
La comissió acadèmica avaluarà anualment el pla de recerca i el document d’activitats, juntament amb els informes que a aquest efecte han d’emetre el tutor i el director. L’avaluació positiva és requisit indispensable per continuar en el programa. En cas d’avaluació negativa, que ha de ser degudament motivada, el doctorand ha de tornar a ser avaluat en el termini de sis mesos, i a aquest efecte s’ha d’elaborar un nou pla de recerca. En el supòsit de produir-se una nova avaluació negativa, el doctorand ha de ser donat de baixa definitiva en el programa. Malgrat això, el doctorand tindrà la possibilitat de sol·licitar l’admissió a un altre programa de doctorat.
Podeu ampliar la informació d'aquests processos a les seccions d'informació general del primer control anual i controls anuals següents.
Tant el pla de recerca (primer any) com els controls anuals dels anys següents (segon any i successius) s'han d'elaborar amb les plantilles aprovades per la CAD, i hi ha de constar el calendari (adjuntat al mateix PDF), així com les signatures del doctorand, el/s director/s i el tutor. No s'aprovaran si no es fan amb la plantilla i no estan signats. El registre d'activitats es fa al GREC.
La Comissió Acadèmica (CAD) rep tota la documentació a revisar dels estudiants de doctorat a través de https://postgrau.uib.es/, i es reuneix una vegada al mes, una setmana abans del Comitè Executiu de l'EDUIB. Així, la CAD s'encarrega de:
- Aprovar els plans de recerca i controls anuals.
- Aprovar les pròrrogues, canvis de dedicació a temps parcial i anys addicionals.
- Aprovar els canvis en els directors de tesis.
- Autoritzar la presentació de la tesi doctoral, entre altres funcions.
Les comunicacions amb l'alumnat es duen a terme a l'adreça electrònica proporcionada a aquest efecte per als tràmits administratius o documentació addicional sol·licitada. És obligació de l'alumne estar al dia d'aquestes comunicacions. No contestar a una notificació per a la revisió en els controls anuals o a un altre tràmit administratiu en els terminis establerts pot comportar la pèrdua de la plaça.
El procediment utilitzat per la Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat en Nutrició Humana i Patologies Associades, per a l'assignació de tutor i de director de tesi, és el següent:
- A cada curs acadèmic, la Comissió designarà, per a cada línia d'investigació, un tutor de tesi entre els professors vinculats al doctorat que hagin dirigit una tesi els últims cinc anys.
- Una vegada que el doctorand hagi estat admès al programa, la Comissió li assignarà el tutor en funció de la línia de recerca triada en la sol·licitud d'admissió.
- El tutor serà l'encarregat de proposar a la Comissió un director de tesi d'entre tots els professors que participin en el programa de doctorat, tenint en compte el tema d'investigació i la seva situació com a estudiant a temps complet o parcial.
- La Comissió assignarà formalment el director al doctorand en un termini màxim de sis mesos, que començaran a comptar a partir de la matriculació en el programa.
Els canvis relacionats amb els tutors i directors de la tesi que es produeixin mentre es cursi el doctorat seran resolts per la Comissió Acadèmica.
La direcció i el seguiment de les activitats formatives del doctorand i de la seva tesi doctoral s'ajustaran als procediments per a doctorats de la UIB (RD99/2011), el Reglament d’ordenació dels ensenyaments universitaris de doctorat de la UIB (https://seu.uib.cat/fou/acord/13084/) i la memòria verificada del títol, que es pot consultar en aquesta pàgina web. Els tràmits administratius i acadèmics que ha de fer l’estudiant durant el doctorat es poden consultar a la web de l’Escola de Doctorat de la UIB, a la secció de Tràmits:
- Carta de tesi i Codi de Bones Pràctiques
- Pla de recerca i registre d'activitats
- Informació general del primer control anual i següents controls anuals
- Activitats formatives de doctorat
- Dipòsit i defensa de la tesi
- Mencions en el títol de doctor
Els drets i obligacions de director, tutor i doctorand són els models de la Universitat de les Illes Balears per establir una guia de bones pràctiques per a l'adreça i el seguiment de les activitats formatives del doctorand i de la seva tesi doctoral. Més detalladament, mitjançant el desenvolupament del Reial decret 99/2011, el Reglament d'ordenació dels ensenyaments universitaris de doctorat de la Universitat de les Illes Balears especifica les directrius sobre la supervisió de tesis doctorals en els articles 9 a 13. https://seu.uib.cat/fou/acord/102/10208.html