Doctorat en Dret

Any acadèmic 2023-24

Activitats formatives transversals i específiques

Programa de formació transversal de doctorands de la Universitat de les Illes Balears

Les accions formatives proposades contindran mecanismes específics de control basats en proves objectives. Amb caràcter general, el director o el tutor seran responsables de traslladar la seva avaluació o certificar l’aprofitament al document d’activitats del doctorand.

Activitats transversals

Communication skills in English: Written and Oral Expression (mòdul I)
Objectiu
Activitat de formació transversal amb l'objectiu d'aconseguir coneixements avançats de llengua anglesa (comunicació escrita i oral).
Nombre d'hores
30
Requisits
-
Modalitat
Intensiu i transversal
Temporalitat
Primer semestre de cada curs acadèmic
Any
Primer any
Procediment de control
Activitats en què els estudiants poden practicar l'expressió escrita en anglès per adquirir habilitats en un context de nivell C1.
Mobilitat
No és procedent
Communication skills in English: Written and Oral Expression (mòdul II)
Objectiu
L'objectiu d'aquesta activitat de 30 hores és adquirir coneixements avançats de llengua anglesa. Es treballarà l'ús de la llengua anglesa a partir de la immersió en el context comunicatiu de l'especialitat, relacionant-ho amb situacions i documents propis de cada àmbit
Nombre d'hores
30
Requisits
-
Modalitat
Intensiu i transversal
Temporalitat
Segon semestre de cada curs acadèmic
Any
Primer any
Procediment de control
Activitats en què els estudiants poden practicar l'expressió escrita en anglès per adquirir habilitats en un context de nivell C1.
Mobilitat
No és procedent
Ètica i integritat de la recerca científica
Objectiu
L'objectiu d'aquesta activitat és que el doctorand comprengui les finalitats i objectius de la recerca científica en qualsevol àrea de recerca. El mètode científic. Classificació de les disciplines científiques. Problemes ètics de la recerca científica. Experimentació animal i experimentació humana. La comissió de bioètica.
Nombre d'hores
30
Requisits
 -
Modalitat
Intensiu i transversal
Temporalitat
Primer semestre de cada curs acadèmic
Any
Primer any
Procediment de control
Mecanismes específics de control. Examen de casos tipus
Mobilitat
No és procedent

 

Activitats específiques

Tècniques de cerca bibliogràfica
Objectiu
Activitat de formació transversal amb l'objectiu d'adquirir la capacitat de fer i gestionar recerques bibliogràfiques sobre un tema d'investigació en diferents bases bibliogràfiques públiques i privades.
Nombre d'hores
10
Requisits
 -
Modalitat
Obligatòria
Temporalitat
 
Procediment de control
Els estudiants elaboraran un treball de recol·lecció de les fonts bibliogràfiques disponibles sobre el seu tema de recerca. Aquesta recerca bibliogràfica es farà sota la supervisió del director de tesi.
Seminaris d'investigació
Objectiu
 Activitat de formació específica consistent en l'assistència a seminaris impartits per investigadors vinculats al programa de doctorat i investigadors convidats de reconegut prestigi (preferiblement de centres de recerca estrangers). L'objectiu és que, amb una periodicitat aproximadament quinzenal, durant el període lectiu, un investigador expliqui en seminaris d'una hora de durada seu treball de recerca a tots els alumnes del programa de doctorat. Amb caràcter general, els doctorands hauran d'assistir a un mínim de 10 d'aquests seminaris.
Nombre d'hores
 20
Modalitat
Específica i obligatòria
Temporalitat
Aquesta activitat podrà realitzar-se al llarg dels tres anys (estudiants a temps complet) o dels cinc anys (estudiants a temps parcial) de durada dels estudis de doctorat.
Procediment de control
Control d'assistència. De cada un dels seminaris el doctorand haurà de presentar un justificant d'assistència signat per l'organitzador on consti el títol, data i durada del seminari. Dels seminaris que, segons el parer del director de tesi, tinguin relació amb la tesi, el doctorand ha de presentar al seu director un informe amb un resum crític del que s'ha explicat i el possible impacte que podria tenir en el seu treball de recerca.
Seminaris de doctorands
Objectiu
Activitat de formació específica consistent en una jornada per a alumnes inscrits al programa de doctorat consistent en l'exposició i la defensa pública del treball realitzat durant cada anualitat a la resta d'estudiants i professors del programa de doctorat. El nombre d'hores de l'activitat inclou el temps de preparació de l'exposició i l'assistència a la resta de presentacions.
Nombre d'hores
 20
Modalitat
 Específica i obligatòria
Temporalitat
 
Procediment de control
Tant l'assistència com la participació com a ponent del doctorand seran valorades pel coordinador del programa de doctorat.
Mobilitat
Objectiu

En funció del tema de la tesi, la mobilitat pot tractar-se de:

  • Assistència a cursos d'especialització
  • Assistència a congressos científics
  • Estada de recerca en un altre centre. Període de durada: tres mesos, en un o diversos períodes i centres de recerca.

La Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat promourà la realització d'activitats de formació en altres universitats/institucions en el marc de les actuacions de mobilitat, i informarà periòdicament d'aquestes activitats quan en tingui noció. Queda sota el criteri de cada director de tesi la necessitat de fer estades de recerca en altres centres.

El seguiment de l'assistència a cursos d'especialització i congressos científics serà a càrrec del director/a de la tesi corresponent. En el cas de les estades de recerca en altres centres, el correcte seguiment de les activitats correspondrà a cada responsable dels convenis vigents amb altres centres, sempre d'acord amb els directors de tesi dels doctorands. S'utilitzarà el sistema de convalidacions que la Universitat de les Illes Balears té per validar aquestes activitats de mobilitat. Aquestes normes s'aplicaran als doctorands a temps complet i a temps parcial, en cas que aquests darrers puguin cobrir els tres mesos.

Un dels aspectes crítics d'aquestes activitats és el finançament. En aquest sentit, la Universitat de les Illes Balears disposa de programes específics per al finançament del viatge, estada i inscripció en congressos i conferències dels doctorands, en cas d'acceptació del treball derivat. Addicionalment, els grups de recerca disposen de fons associats a projectes utilitzables per a aquest fi. A més, la major part de les beques doctorals, tant nacionals com internacionals, preveuen la possibilitat de desplaçament de l'alumne per fer tasques de recerca en altres centres.

No obstant això, el programa de doctorat no pot assegurar el finançament d'aquestes tasques de recerca, la disponibilitat de mobilitat dels alumnes a temps parcial, ni la necessitat/oportunitat d'una determinada activitat per a la formació específica de cada alumne de doctorat. A més, les competències del doctorat poden assolir-se sense la necessitat de fer activitats de mobilitat. Per aquests dos motius, les activitats de mobilitat no seran obligatòries per a l'estudiant de doctorat, encara que sí que són considerades altament recomanables, tant per als alumnes a temps complet com per als alumnes a temps parcial.

Nombre d'hores
 160
Modalitat
 Específica
Temporalitat
Aquesta activitat la duran a terme durant els darrers anys del programa tant els estudiants a temps complet (segon i tercer any) com els estudiants a temps parcial les obligacions externes dels quals els permetin absentar-se (tercer, quart i cinquè any).
Procediment de control
Si l'estudiant duu a terme alguna activitat de mobilitat, l'aprofitament de l'activitat serà avaluat pel director de la tesi, que haurà d'emetre un informe per escrit. L'activitat de mobilitat, així com el resultat de la seva avaluació, quedaran reflectits al document d'activitats del doctorat.