Doctorat en Ciència i Tecnologia Química

Any acadèmic 2024-25

Consultau la informació corresponent a la nova versió del pla d'estudis que comença l'any acadèmic 2023-24.
Si vàreu iniciar l'estudi abans de l'any acadèmic 2023-24, consultau la versió corresponent.

Línies de recerca

Mètodes analítics, miniaturització i automatització

Noves estratègies de desenvolupament de dispositius analítics: impressió 3D, automatització i portabilitat.
Desenvolupament de metodologies analítiques: preparació de mostres, extracció, separació i determinació de contaminants en mostres ambientals.
Estudis ambientals sobre el comportament de contaminants: emergents, prioritaris i radioactius.

Anàlisi de traces i contaminació

Noves estratègies de desenvolupament de dispositius analítics: impressió 3D, automatització i portabilitat.
Desenvolupament de metodologies analítiques: preparació de mostres, extracció, separació i determinació de contaminants en mostres ambientals.
Estudis ambientals sobre el comportament de contaminants: emergents, prioritaris i radioactius.

Materials nanoestructurats i biomaterials

Desenvolupament i caracterització de nous materials basats en sòlids porosos, especialment zeolites, sílices mesoporosos periòdics, xarxes metal·loorgàniques, carbons porosos i els seus derivats, per aplicar-los en l'emmagatzematge de gasos, la catàlisi i el tractament d'aigües.
Desenvolupament i caracterització de nous biomaterials per aplicar-los en medicina regenerativa, odontologia i en l’administració controlada de fàrmacs.

Química supramolecular

Estudi experimental i computacional d'interaccions febles.
Desenvolupament de receptors i sensors moleculars per reconèixer i detectar substàncies d'interès biològic i mediambiental.
Síntesi i caracterització de materials autoassemblats.
Transport molecular i desenvolupament de vectors químics.

Tecnologies agroalimentàries

Aprofitament de residus agroindustrials.
Disseny, modelització i simulació de productes i processos per a l'economia circular.
Intensificació de processos de transferència de matèria: assecat i extracció eficients i sostenibles.
Aliments tradicionals de qualitat reconeguda. Caracterització, diferenciació i control de qualitat fisicoquímica i sensorial.

Litiasi renal, calcificacions patològiques i malalties metabòliques

Litiasi renal, etiologia, diagnòstic i tractament.
Biomineralització. Estudis de les calcificacions patològiques.

Química bioinorgànica i de macromolècules biològiques

Estudi experimental i teòric de la coordinació de metalls de transició amb molècules que presenten activitat biològica i/o farmacològica, especialment de compostos derivats de bases nitrogenades.
Anàlisi estructural i funcional de proteïnes plegades i intrínsecament desordenades, amb èmfasi especial en l'estudi dels efectes de les modificacions posttraduccionals no enzimàtiques detectades in vivo.

Competències generals i específiques

El programa de Doctorat en Ciència i Tecnologia Química té per objectiu dirigir el doctorant cap a una formació avançada de caràcter especialitzat i multidisciplinari, orientada als diversos àmbits de la ciència i la tecnologia química. És a dir, vol formar investigadors experts en ciència i tecnologia química amb un grau d'especialització professional alt.

El programa de Doctorat en Ciència i Tecnologia Química (CyTQ) neix amb la vocació de formar investigadors en l'àmbit de la Química i les seves aplicacions, i es proposa els objectius generals següents:

  • Potenciar la col·laboració de la UIB amb altres centres de recerca i amb els sectors productius i crear vincles permanents que de manera dinàmica permetin adaptar l'oferta formativa a les necessitats detectades.
  • Formar investigadors altament qualificats que se situïn a la frontera del coneixement de les àrees descrites i que puguin integrar-se ràpidament tant a laboratoris d’R+D+i d'empreses tecnològiques com a centres de recerca.
  • El Doctorat en CyTQ s'orienta cap a la formació d'acadèmics i professionals del nivell científic i tecnològic més alt, amb capacitat per afrontar i resoldre problemes d'envergadura i fer aportacions originals al coneixement i a les noves tecnologies en diversos camps de la Química, amb una perspectiva multidisciplinària i, més específicament, en els camps següents: Química Analítica, Automatització i Medi Ambient, Litiasi Renal i Biomineralització, Enginyeria dels Aliments, Química Bioinorgànica i Bioorgànica, Química Inorgànica, Química Supramolecular, Reactivitat Molecular i Disseny de Fàrmacs. Es tracta d'àrees en les quals el Departament de Química de la UIB té prestigi internacional acreditat.

Finalment, cal destacar també que cinc dels grups de recerca de la UIB que formen part dels equips de recerca proposats han estat reconeguts com a grups competitius en el marc del Pla de recerca i desenvolupament tecnològic de les Illes Balears:

  • Química Analítica, Automatització i Medi Ambient (grup d'excel·lència)
  • Enginyeria Agroalimentària (grup d'excel·lència)
  • Litiasi Renal i Biomineralització (grup competitiu)
  • Reactivitat Química i Disseny de Fàrmacs (grup competitiu en consolidació).
  • Química Supramolecular (grup molt competitiu).

Competències bàsiques

  • CB11 - Comprensió sistemàtica d'un camp d'estudi i mestratge de les habilitats i mètodes de recerca relacionats amb aquest camp.
  • CB12 - Capacitat per concebre, dissenyar o crear, implementar i adoptar un procés substancial d'investigació o creació.
  • CB13 - Capacitat per contribuir a l'expansió de les fronteres del coneixement a través de la recerca original.
  • CB14 - Capacitat per a realitzar una anàlisi crítica i d'avaluació i síntesi d'idees noves i complexes.
  • CB15 - Capacitat per comunicar-se amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en els modes i llengües que s'utilitzen habitualment en la seva comunitat científica internacional.
  • CB16 - Capacidad de fomentar, en contextos académicos y profesionales, el avance científico, tecnológico, social, artístico o cultural dentro de una sociedad basada en el conocimiento.

Habilitats i capacitats personals

  • CA01 - Actuar en contextos on hi ha poca informació específica.
  • CA02 - Trobar les preguntes clau que han de ser contestades per resoldre un problema complex.
  • CA03 - Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
  • CA04 - Treballar en equip i de forma autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
  • CA05 - Integrar coneixements, tractar amb complexitat i emetre judicis amb informació limitada.
  • CA06 - Crítica i defensa intel·lectual de solucions.

Requisits d'accés i d'admissió

El perfil d'ingrés recomanat per al programa de Doctorat en CyTQ és el de llicenciats o graduats en Ciències, Farmàcia o enginyers industrials, químics, ambientals o agrònoms, i que, en el cas de titulacions amb nivell 2 de MECES, estiguin en possessió d'un títol de màster universitari de recerca en àrees relacionades amb la ciència i tecnologia química, i que, en el cas de titulacions amb nivell 3 de MECES, el pla d'estudis del títol corresponent inclogui crèdits de formació en recerca equivalents en nivell formatiu als crèdits en recerca procedents d'estudis de màster.
A aquest efecte, i sense perjudici que el doctorand hagi fet altres estudis equivalents, els màsters d'aquest estil que ofereix la UIB són:

  • Màster en Ciència i Tecnologia Química
  • Màster Universitari en Química Teòrica i Modelització Computacional

La Comissió Acadèmica del programa podrà exigir la realització de complements formatius a estudiants admesos segons els perfils addicionals següents:

  • Que aportin com a via d'accés al programa de Doctorat un període previ de formació que no inclogui crèdits de formació en recerca.
  • Que hagin obtingut un màster o que hagin cobert el període de formació d'un programa de doctorat (per qualsevol dels mecanismes previstos en la legislació aplicable) del mateix nivell, però en un àmbit de coneixement diferent al de la Ciència i la Tecnologia Química.

Els estudiants interessats a sol·licitar una plaça per cursar aquest programa de doctorat hauran de presentar la sol·licitud de preinscripció en els terminis i en la manera que per a cada curs estableixi l'Escola de Doctorat (EDUIB) de la UIB.

Una vegada comprovat l'accés, l’EDUIB remetrà la sol·licitud a la comissió acadèmica de la titulació, ja que l'admissió dels alumnes de doctorat es durà a terme en la comissió acadèmica del programa. Un alumne podrà ser admès al Programa si obté una puntuació igual o superior a 6 punts. S’hi podran matricular, com a màxim, tants alumnes admesos per ordre de puntuació com places de nou ingrés s'ofereixen en el Programa (20).

Adequació dels estudis de llicenciatura o grau i màster al perfil d'ingrés al Programa: màxim 4 punts.

  • L'expedient acadèmic de les titulacions prèvies de grau i postgrau: màxim 3 punts (normalitzant entre els expedients dels candidats). La puntuació obtinguda en cadascuna de les assignatures es ponderarà sobre la base del nombre de crèdits de l'assignatura, independentment de si són assignatures de grau (o llicenciatura o enginyeria) o de postgrau. S'utilitzarà l'escala de puntuació d'assignatures de 0 a 10, ja que es tracta d'un sistema de puntuació estès a la majoria de països i perquè és fàcilment escalable a altres sistemes. En el cas d'estudiants amb titulació estrangera amb una escala de puntuació diferent, hauran d'aportar l'equivalència de la nota mitjana estrangera a través del servei d'equivalència de nota mitjana del Ministeri d'Educació i Formació Professional (<https://www.universidades.gob.es/equivalencia-de-notas-medias-de-estudios-universitarios-realizados-en-centros-extranjeros/>).
  • Entrevista personal: màxim 1 punt. Es valoraran els motius que impulsen el doctorand a matricular-se en aquest programa de doctorat, i els seus objectius i pretensions.
  • Altres mèrits: màxim 2 punts. Es valoraran els mèrits acadèmics i científics que vagin més enllà de l'expedient acadèmic, com poden ser cursos d'especialització, historial de col·laboracions amb grups de recerca, publicacions, assistències a congressos i experiència professional.

L'alumnat ha de disposar del nivell B2 d'anglès del Marc europeu comú de referència per a les llengües, amb l'objectiu de poder comprendre informació científica rellevant per al desenvolupament de la tesi, així com per fer possible la participació a cursos de formació i congressos internacionals.

Els expedients dels estudiants que siguin admesos però que no estiguin en possessió d'una titulació adequada al perfil d'ingrés recomanat seran avaluats per la comissió acadèmica del programa de doctorat que, si ho considera oportú, podrà sol·licitar una entrevista personal amb l'estudiant i proposar els complements de formació adequats. Els complements formatius estaran associats a la realització d'alguna o algunes de les assignatures proposades en el mòdul d'assignatures obligatòries i optatives comunes del pla del Màster Universitari en Ciència i Tecnologia Química de la UIB.

Relació de convenis del programa de doctorat

Conveni de cotutela internacional amb la Universitat de Medicina, Farmàcia, Ciència i Tecnologia George Emil Palade de Tîrgu Mure? (Romania).

Conveni de colaboració entre l'empresa Fresenius Kabi Deutschland GmgH i la Universitat de las Illes Balears per a la realització d'estudis de doctorat. (Doctorat Industrial).

Conveni específic de Cotutela lnternacional de doctorat entre la Universitat de les llles Balears (España) i el Centre d’lnvestigació en Materials Avançats, S.C. (Estats Units Mexicans)

Convenis i acords marc de la UIB. Cerca de convenis  .

Informació de suport i orientació

Activitats de supervisió pròpies del programa de Doctorat

Els doctorands disposen de formació i suport específic una vegada que s'integren al programa de Doctorat..

El procediment que fa servir la Comissió Acadèmica del programa de doctorat per assignar tutor i director de tesi és el següent:

  1. A cada curs acadèmic, la Comissió designarà per a cada línia de recerca un tutor de tesi d'entre els professors vinculats de manera permanent al Departament de Química amb un sexenni de recerca o equivalent.
  2. Una vegada admès el doctorand al programa, la Comissió li assignarà el tutor segons la línia de recerca triada en la sol·licitud d'admissió.
  3. El tutor s’encarregarà de proposar a la Comissió un director de tesi d'entre tots els professors participants al programa de Doctorat, tenint en compte el tema de recerca i la seva situació com a estudiant a temps complet o parcial.
  4. La Comissió Acadèmica designarà el director —i, si pertoca, codirector— de la tesi en el termini màxim de tres mesos a partir de la matriculació en el doctorat.
  5. El director de la tesi doctoral ha de ser un doctor amb experiència investigadora acreditada que hagi desenvolupat línies de recerca relacionades amb el contingut de la tesi doctoral. Aquesta assignació pot recaure sobre qualsevol doctor espanyol o estranger, amb independència de la universitat, centre o institució en què presti servei, si bé en el supòsit de no pertànyer a la Universitat dels Illes Balears no podrà ser designat tutor.

Els canvis que es produeixin en relació amb els tutors i directors de tesis durant la realització del doctorat seran resolts per la Comissió Acadèmica.

Una vegada començat el període d’elaboració de la tesi doctoral, el director i el codirector —si n’hi hagués— de tesi proposaran les diferents accions i terminis per a la culminació reeixida de la mateixa.

El director i el codirector es comprometen a:

  • Mantenir contactes de treball personalment i de forma regular amb el doctorand al seu càrrec per supervisar les tasques encomanades i garantir el seu compliment.
  • Propiciar la celebració periòdica de reunions per discutir l'avanç de les tasques assignades i contribuir a l'actualització científica i metodològica del doctorand.
  • Informar al doctorand en relació amb les normes legals existents que afecten a la pràctica científica.

Així mateix, s'establirà una un cronograma d'actuacions on es proposa la següent temporalitat:

  • Mantenir contactes de treball personalment i de manera regular amb el doctorand a càrrec seu per supervisar les tasques encomanades i garantir-ne el compliment.
  • Propiciar la celebració periòdica de reunions per discutir l'avanç de les tasques assignades i contribuir a l'actualització científica i metodològica del doctorand.
  • Informar el doctorand en relació amb les normes legals existents que afecten la pràctica científica.

Així mateix, s'ha d’establir un cronograma d'actuacions en què es proposi la temporalitat següent:

  • Reunió setmanal d'una hora per a exposició del doctorand.
  • Reunió mensual. Seguiment i supervisió periòdica dels doctorands per part del seu director en què s'analitza el compliment per part del doctorand, dels objectius proposats en la reunió anterior, així com de possibles problemes que hagin sorgit. S'estableixen també metes a mitjà termini en funció del nivell de desenvolupament en què es trobi la tesi, possibles publicacions que es puguin fer, assistència a congressos o disseny d'estada per part del doctorand en altres universitats.
  • Reunió anual de la Comissió Acadèmica del programa de doctorat per prendre decisions sobre l'estat de totes les tesis inscrites al programa i avaluar els avanços i resultats obtinguts per cada estudiant.

La direcció i el seguiment de les activitats formatives del doctorand i de la seva tesi doctoral s'ajustaran als procediments per a doctorats de la UIB (RD99/2011), el Reglament d’ordenació dels ensenyaments universitaris de doctorat de la UIB (https://seu.uib.cat/fou/acord/13084/) i la memòria verificada del títol, que es pot consultar a l'apartat de Resultats. Els tràmits administratius i acadèmics que ha de fer l’estudiant durant el doctorat es poden consultar a la web de l’Escola de Doctorat de la UIB, a la secció de Tràmits:

Foment de la direcció i supervisió múltiple de tesis doctorals

Respecte a les activitats de supervisió del programa de Doctorat en Ciència i Tecnologia Química per al foment de la direcció de tesi, la Comissió Acadèmica del programa de doctorat farà una reunió anual amb el claustre de professors del programa de Doctorat per explicar-los de manera detallada el funcionament, els resultats aconseguits i l'evolució que han seguit els doctorands anteriors, així com la situació, motivació i objectius dels estudiants recentment matriculats. Així mateix, la Universitat de les Illes Balears proposarà mesures per incentivar la direcció de tesi. Per exemple, està previst un pla de formació de directors novells per incentivar que els doctors que no hagin dirigit cap tesi puguin dirigir la seva primera tesi doctoral en codirecció amb un professor amb experiència en direcció. També està prevista la direcció múltiple o codirecció de tesis doctorals per afavorir la recerca multidisciplinària. La Universitat de les Illes Balears assigna anualment partides pressupostàries, tant al centre responsable dels títols de doctorat com als departaments, per finançar estades a la UIB de professors visitants de prestigi reconegut, a fi de millorar la internacionalització dels programes de Doctorat i facilitar la codirecció de tesis doctorals.

Internacionalització del programa

La internacionalització del programa de Doctorat està prevista amb la participació d’investigadors estrangers reconeguts en la cotutela de tesis doctorals i a tribunals de tesis, amb informes per obtenir la Menció Internacional i amb el foment de la participació a les comissions de seguiment del programa de Doctorat, orientat especialment a obtenir la Menció Internacional. Aquestes col·laboracions internacionals es formalitzaran amb la signatura de convenis amb universitats i centres de recerca estrangers (principalment, dels esmentats a l'apartat Altres col·laboracions). En aquest sentit, des de l'aparició de la Menció de Doctor Europeu, i a fi de fomentar la participació d'experts internacionals en els tribunals de tesis, la Universitat de les Illes Balears assigna anualment una partida pressupostària al centre responsable dels títols de doctorat per a les despeses d'assistència d'almenys un expert investigador estranger en els tribunals de tesis.

Més informació